UberPOP

NOVI PROBLEM ZA UBER Nezavisni stručnjak Europskog suda zadao težak udarac gigantu

Danko Radaljac

Mišljenje Europskog suda zatražio je sud u Lyonu, pred kojim se vodi kazneni proces protiv Ubera France za uslugu UberPOP



Europski sud objavio je mišljenje nezavisnog stručnjaka u predmetu koji se vodi oko usluge UberPOP u Francuskoj, a mišljenje je takvo da je zapravo novi udarac Uberu na teritoriju Europe.


Samo mišljenje nezavisnog pravnog stručnjaka nema izvršnu snagu, ali u najvećem broju odluka Europskog suda baš ta mišljenja nezavisnih stručnjaka su temelj konačnim presudama. U ovom slučaju nezavisni stručnjak je odvjetnik Maciej Szpunar.


Mišljenje Europskog suda zatražio je sud u Lyonu, pred kojim se vodi kazneni proces protiv Ubera France za uslugu UberPOP. Radi se o spajanju mušterija s neregistriranim vozačima koji nude usluge.




Potreba miješanja Europskog suda nastala je jer su se Uberovi odvjetnici postavili kako se njihovog klijenta procesuira po tehničkom pravilu koje se izravno odnosi na uslugu informacijskog društva u smislu Direktive o tehničkim standardima i propisima Europske komisije.


A ta Direktiva traži da se svi zakoni koji se odnose na to pošalju na odobrenje Komisiji, a Kazneni zakon Francuske nije. Na taj način su odvjetnici tvrdili da se Uber ne može procesuirati za ovu uslugu.


Pojednostavljeno rečeno, kad se izbaci pravnički žargon, Uber je tvrdio da se radi o tehnološkoj usluzi koja ne može biti kazneno gonjena zbog normi Europske komisije.


Još jednostavnije, odvjetnik Szpunar je rekao da su u krivu. I da Francuska može procesuirati takve stvari.


Sad će se samo čekati sama odluka Europskog suda, a velika je vjerojatnost da će ona značiti novi poraz Ubera i njihovih poslovnih planova.


Inače, treba kazati kako Uber za sada u Hrvatskoj niti nema uslugu UberPOP.