Velika šteta

NASA: Dim od požara iz Australije uskoro će zaokružiti Zemlju, a utječe na kvalitetu zraka

P. N.

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

Podizanje dima i pepela iz požara pokrenulo je grmljavinske oluje.



Dim zastrašujućih požara u Australiji uskoro će se vratiti u matičnu državu i time završiti put oko svijeta kojim je utjecao na kvalitetu zraka čak i u Južnoj Americi, prenosi MSN.


Do osmog siječnja, dim je prešao pola svijeta i prema znanstvenicima iz NASA-e i satelitskim podacima, napravit će bar jedan puni krug. Novi Zeland je iskusio teške probleme s kvalitetom zraka, a mutno nebo i raznobojni zalasci sunca viđeni su u dijelovima Čilea i Argentine.


“Požari u Australiji ne uzrokuju samo lokalnu štetu. Uvjeti bez presedana koji uključuju vrućinu kombiniranu s povijesnom sušom, doveli su do formacije neobično velikog broja eksplozivnih olujnih oblaka (pyrocumulonimbus). 




Podizanje dima i pepela iz požara pokrenulo je grmljavinske oluje čiji su okidač vatra. One rade prolaz pomoću kojeg dim može putovati više od šesnaest kilometara u stratosferu. Kada jednom dospije u stratosferu, dim može putovati tisućama milja od svog izvora i utjecati na globalne atomsferske uvjete”, stoji u priopćenju NASA-e.


Vatra je gorjela na ogromnom području i uzrokovala minimalno dvadeset i osam smrtnih slučajeva te uništila na stotine domova. Ispunila je i više od polovice godišnjih emisija ugljičnog dioksida u zemlji u još jednom koraku za borbu protiv klimatskih promjena, prenosi MSN.