Ubojstvo Olivera Ivanovića

NAPETA SITUACIJA Kosovo odbija uključivanje Beograda u istragu oko ubojstva Ivanovića

Hina

»To (istraga) pripada samo institucijama Kosova«, rekao je Tahiri za portal gazetaexpress, a prenose beogradski mediji. Tahiri je poručio kako su »dobrodošle sve informacije«, od Albanaca ili Srba, koje mogu pomoći u rasvjetljavanju ubojstva, ali ne i uključivanje Beograda u istragu



Šef ureda za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da Beograd neće sudjelovati u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom dok Srbija od Kosova ne dobije odgovore o ubojstvu Olivera Ivanovića, dok iz Prištine stiže poruka da Beograd neće biti uključen u istragu ubojstva jednog od političkih vođa kosovskih Srba.


Đurić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako brojne informacije do kojih su došli srbijanski istražni organi pokazuju da je riječ »o ozbiljnoj i širokoj organizaciji«, te da te informacije stižu svaki čas.


»Iz minute u minutu dobijamo sve više informacija, sve sam više uvjeren da ovo ne potiče iz naše zemlje i sigurno ne od Srba sa Kosova. Mi ne tražimo i ne molimo, već zahtjevamo da kosovski organi odmah pronađu krivce i privedu ih pravdi«, rekao je Đurić.




Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri odbacio je mogućnost da se Beograd uključi u istragu o ubojstvu vođe Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda Olivera Ivanovića, objavili su prištinski mediji nakon zahtjeva iz Beograda da se istražnim organima Srbije omogući sudjelovanje u istrazi.


»To (istraga) pripada samo institucijama Kosova«, rekao je Tahiri za portal gazetaexpress, a prenose beogradski mediji.


Tahiri je poručio kako su »dobrodošle sve informacije«, od Albanaca ili Srba, koje mogu pomoći u rasvjetljavanju ubojstva, ali ne i uključivanje Beograda u istragu.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je ranije u utorak da je ubojstvo Ivanovića »teroristički akt« i zatražio od EULEX-a, UNMIK-a i kosovske policije da i srbijanski organi sudjeluju »u istrazi i otkrivanju istine« o atentatu na Ivanovića.


Ministar Tahiri izjavio je kako još nema nema informacija da je EULEX dobio službeni zahtjev od Vlade ili drugih institucija Srbije za sudjelovanje u istrazi ubojstva, te da ni u prištinske institucije nije stigao takav zahtjev, prenijela je agencija Beta iz Prištine.


Glavni tužitelj Osnovnog tužiteljstva u Kosovskoj Mitrovici Shikri Sila izjavio je da dva tužioca istražuju ubistvo Olivera Ivanovića – Srbin i Albanac, Nijazi Redxa i Jova Radović.


Istodobno, Tužiteljstvo za organizirani kriminal u Beogradu priopćilo je da je pokrenulo predistražni postupak povodom ubojstva Ivanovića, a od srbijanske policije i obavještajne agencije zatražilo »prikupljanje potrebnih obavijesti u svezi s kaznenim djelom terorizma«.