Izbori u Njemačkoj

Može li Merkel uopće sastaviti stabilnu i dugotrajnu koalicijsku vladu

Hina

REUTERS

REUTERS

Nakon što je dosadašnji socijaldemokratski koalicijski partner SPD, koji je također pretrpio teške gubitke na izborima, odbio ostanak u velikoj koaliciji s Unijom CDU/CSU, Angeli Merkel za stvaranje koalicije preostaje suradnja sa Zelenima i Liberalno-demokratskom strankom (FDP)



Njemačka kancelraka Angela Merkel usprkos teškim gubicima na parlamentarnim izborima i očekivano teškim koalicijskim pregovorima isključuje mogućnost novih izbora i ustraje na novom četverogodišnjem mandatu.


«Mi imamo jasan nalog birača za sastavljanje vlade«, rekla je Merkel u ponedjeljak.


Ona je dan prije, odmah nakon objavljivanja rezultata izbora koji pokazuju gubitak 8,6 posto glasova za demokršćansku Uniju CDU/CSU i strelovit uspon desno populističke Alternative za Njemačku, preuzela osobnu odgovornost za ovaj rezultat.




«Ovakav razvoj događaja ima veze i s mojom osobom«, rekla je Merkel.


Nakon što je dosadašnji socijaldemokratski koalicijski partner SPD, koji je također pretrpio teške gubitke na izborima, odbio ostanak u velikoj koaliciji s Unijom CDU/CSU, Angeli Merkel za stvaranje koalicije preostaje suradnja sa Zelenima i Liberalno-demokratskom strankom (FDP).


Analitičari međutim dvoje u održivost ovakve političke konstelacije, prije svega zbog velikih međusobnih razlika u političkim konceptima. Dok je Zelenima prioritet okoliš i socijalna politika, FDP prije svega štiti interese poduzetnika i slobodnog tržišta.


Problemi bi mogli nastati s manjim partnerom unutar Unije, Kršćansko-socijalnom unijom (CSU) koja je pretrpjela teške gubitke od 12 posto u Bavarskoj gdje ova stranka predstavlja demokršćansku opciju.


Predsjedništvo stranke je odmah nakon izbora najavilo strateške i programatske promjene kako bi povratila birače koji su se, prije svega zbog protivljenja izbjegličkoj politici vlade Angele Merkel, okrenuli desnim populistima. Dodatni okret CSU-a udesno bit će teško spojiv s političkim programima Zelenih i FDP-a.


Prema privremenim službenim rezultatima, na jučerašnjim izborima za 19. saziv Bundestaga Unija CDU/CSU osvojila je 33 posto glasova, SPD 20,5 posto, AfD 13 posto, FDP 10,7 posto, stranka Ljevica 9,2 posto i Zeleni 8,9 posto glasova.