Neslaganje

Moskva otkazala strateške pregovore sa SAD-om

Hina

Reuters

Reuters

Rusija je otkazala strateške razgovorer previđene u ožujku sa SAD-om nakon povlačenja u zadnji čas američkog izaslanstva sa sastanka posvećena kibernetičkoj sigurnosti



MOSKVA Rusija je otkazala strateške razgovorer previđene u ožujku sa SAD-om nakon povlačenja u zadnji čas američkog izaslanstva sa sastanka posvećena kibernetičkoj sigurnosti, izjavio je u petak ruski veleposlanik u Washingtonu.


Ruski veleposlanik Anatolij Antonov ocijenio je povlačenje američkog izaslanstva s tih pregovora krajem veljače u Ženevi »neprijateljskom odlukom koja pruža dojam da je unaprijed planirana i vodi do dodatne degradacije u odnosima« između dvije zemlje.


Posljedično, Rusija smatra da je »nemoguće« sudjelovati u sastanku predviđenom 6. i 7. ožujka u Beču, namijenjenom raspravi o poteškoćama kroz koje prolaze rusko-američki odnosi i drugim strateškim pitanjima.




Do te odluke dolazi dan nakon govora s militarističkim naglascima Vladimira Putina pred parlamentom u kojem je hvalio novo »nepobjedivo« oružje Rusije i pozvao Zapad da »sluša«.


Washington je ponovno optužio Moskvu da se izvlači iz međunarodnih obveza nakon tog vrlo oštrog govora održana dva tjedna prije predsjedničkih izbora 18. ožujka na kojima bi Putin trebao glatko pobijediti.