Odgovor Aleksandru Vučiću

Ministar sigurnosti BiH: Srbija štiti Dodika od istrage o pranju novca

Hina

»To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za uhićenje no bio je zahtjev za međunarodnu kaznenu-pravnu pomoć, da se provjeri jedna financijska transakcija Milorada Dodika«, rekao je Dragan Mektić opovrgnuvši  tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako je iz BiH prošle godine u Beograd stigao zahtjev da se tamo uhiti Dodika



SARAJEVO Vlasti Bosne i Hercegovine zatražile su od Srbije pomoć u istrazi o sumnjivim financijskim transakcijama na području te zemje povezanim s predsjednikom republike Srpske Miloradom Dodikom, no iz Beograda nikada nije stigao nikakav odgovor, potvrdio je u utorak ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.


U izjavi kou je prenio sarajevski portal Faktor Mektić je opovrgnuo tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako je iz BiH prošle godine u Beograd stigao zahtjev da se tamo uhiti Dodika.


Vučić je takvu tvrdnju iznio u intervjuu za beogradsku televiziju Happy.




»Bio je službeni zahtjev za privođenje predsjednika RS-a prije godinu dana. Zamislite da Srbija privodi predsjednika RS-a. Jeste li vi normalni? Što hoćete, da pravimo granicu onakvu kakva je nekada ranije pravljena?«, kazao je Vučić u tom intervjuu dodajući kako je sve to bilo zbog »neke vile«.


Mektić je kazao kako je Vučić iznio potpuno netočne tvrdnje ili su ga pak njegovi suradnici o svemu krivo informirali.


»To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za uhićenje no bio je zahtjev za međunarodnu kaznenu-pravnu pomoć, da se provjeri jedna financijska transakcija Milorada Dodika«, rekao je.


Pojasnio je kako je riječ o prebacivanju iznosa od 750 tisuća eura iz Pavlović banke registrirane u BiH na račun Komercijalne banke u Beogradu.


»Ovdje se sumnjalo u podrijetlo tog novca te se samo tražilo da se istraži ta financijska transakcija«, kazao je Mektić.


Takav zahtjev iz Sarajeva je poslan u Beograd prije gotovo godinu dana i to na temelju sporazuma o međudržavnoj pomoći u kazneno-pravnim pitanjima potpisanog još 2005. godine, no iz Srbije do danas nema nikakvog odgovora.


Milorad Dodik je pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je na nezakonit način kupio vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje za koju je platio 750 tisuća eura.


Sumnja se da je on tu kupnju obavio u gotovini novcem nejasnog podrijetla a cijelu transakciju prikrio je naknadno odobrenim fiktivnim kreditom privatne Pavlović banke iz Bijeljine.


Ministar Mektić je kazao kako nitko iz BiH ne bi tražio da Srbija privodi Dodika jer bi u slučaju takve potrebe on bio uhićen u zemlji u kojoj živi.


Izrazio je nezadovoljstvo odnosnom srbijanskih vlasti sugerirajući kako one sudjeluju samo u istragama koje se odnose na »obične smrtnike« dok političare poput Dodika očevidno smatraju nedodirljivima.