Slovenski makroekonomist u razgovoru za američki Huffington Post

Mencinger: Odlazak iz iz Jugoslavije za Sloveniju bio izlaz u nuždi

Hina

"Da nam je nemoguće ostati u Jugoslaviji, shvatio sam u listopadu 1990, a razlozi su bili više-manje ekonomske naravi", rekao je Mencinger koji je bio ministar gospodarstva u prvoj slovenskoj vladi koja je 1991. godine izvela osamostaljenje



“Da nam je nemoguće ostati u Jugoslaviji, shvatio sam u listopadu 1990, a razlozi su bili više-manje ekonomske naravi”, rekao je Mencinger koji je bio ministar gospodarstva u prvoj slovenskoj vladi koja je 1991. godine izvela osamostaljenje, u razgovoru za američki Huffington Post.


“Nisam nacionalist, pa mi se više svidjelo da ostanemo u Jugoslaviji, ali onda su Srbi i Hrvati počeli obnavljati priče o ustašama i četnicima, pa opstanak Jugoslavije nakon listopada 1990. više nije bio moguć”, rekao je Mencinger, dodavši da je bio dobar s posljednjim jugoslavenskim predsjednikom vlade Antom Markovićem koji ga je uvjeravao da će Jugoslavija opstati.


“Svaki put kad je dolazio u Ljubljanu rekao bi mi: Jože ne brini, Amerikanci će mi dati novac i ostat ćemo zajedno. Bio je dobar (čovjek), ali vrlo loš političar”, kazao je u razgovoru Mencinger, dodavši da je tada već prevladavao nacionalizam, pa o davanju novca Jugoslaviji nitko više nije ni razmišljao.




Mencinger se osvrnuo i na teškoće Slovenije od osamostaljenja u razvoju, vezane na tzv. “gradualizam” bez šok-terapije koji je na primjer primijenila Poljska i specifičan način privatizacije koju nije podržavao, a zagovarala ga je tadašnja slovenska vlada.


Mencinger tvrdi da je bio protiv raspodjele vlasničkih certifikata koji su na kraju dospjeli u ruke tajkunima, te da je smatrao da je samoupravljanje društveno pravedno i predlagao jednu vrstu interne podjele dionica na zaposlene i menadžere kao bolje rješenje, ali da u tadašnjoj vladi njegova stajališta nisu bila prihvaćena.