Novi Zeland

Mega-štrajk na Novom Zelandu: Učitelji traže bolje uvjete. ‘Naša djeca ne mogu čekati, a ne možemo ni mi’

Portal Novilist.hr

FOTO/Newton High School Twitter

FOTO/Newton High School Twitter

Novi Zeland pogođen mega – štrajkom od strane pedeset tisuća učitelja koji su „odšetali“ iz škola. Zahtijevaju veću plaću, više poštovanja i bolje uvjete.

Guardian  javlja da je više od 50,000 učitelja osnovnih i srednjih škola započelo štrajk u „najvećoj industrijskoj akciji ikad viđenoj u školama na Novom Zelandu“. Od 2017. godine, učitelji su održali tri štrajka zahtijevajući veću plaću, bolje radne uvjete i više poštovanja prema njihovoj struci. 




Najnoviji štrajk je prvi u kojem su se u akciji ujedinili učitelji i osnovnih i srednjih škola, stoga je isti dobio epitet „mega-štrajk“. Prosvjednici su do sada odbili vladino povećanje plaće u iznosu od tri posto, zahtijevajući da se brojka popne na 15. Vlada kaže da za to nema financijska sredstva.


Khali Oliveria je učiteljica osnovne škole Gladstone iz Aucklanda. Na radnom je mjestu više od dvadeset godina i kaže da, „ako se ne prihvate uvjeti učitelja, bit će prisiljena ostaviti posao i raditi u privatnom sektoru“.


„Štrajkanje ne shvaćamo olako. Učitelji su preopterećeni i nemaju vremena podučavati, što je velika borba. Velika je i kriza na Novom Zelandu glede manjka učitelja. Želimo da vlada ulaže u budućnost učitelja i djece – dosta nam je ‘Band Aid’ rješenja.“, kaže Oliveira, a prenosi Guardian.





Štrajkom je pogođeno više od 700 tisuća djece, zbog čega su roditelji prisiljeni izostajati s posla, piše Guardian. Dodaje se da su neke lokalne knjižnice i bazeni otvoreni za djecu dok se ostali pridružuju njihovim roditeljima u štrajku.


Predsjednik udruge „Post Primary Teachers’ Association“ Jack Boyle kaže da je zastoj u pregovorima s vladom ogromno razočaranje.



„Dobro “opremljen obrazovni sustav je ključan za zdravo društvo. Nadamo se da će vlada odlučiti prema principima i isto ostvariti“, kaže Boyle.


Predsjednica „NZEI Te Riu Roa“ (sindikata za učitelje osnovnih škola), Lynda Stuart, kaže da je čitav sektor u krizi. Učitelji se moraju brinuti za previše učenika, pretrpani su papirologijom, velikim razredima i manjkom sredstava za učenike s posebnim potrebama.


„Učitelji su progovorili – žele da vlada nađe rješenje, sada. Naša djeca ne mogu čekati, a ne mogu ni učitelji. Ponude koje smo primili iz vlade nisu odgovorile na pitanja s kojima se naša struka suočava. Neće se okrenuti u krizi edukacije koja se nazire“, zaključuje Stuart.



Vlada je prisiljena zapošljavati učitelje iz Ujedinjenog Kraljevstva i Australije zbog manjka osoblja. Unatoč tome, učionicama nedostaju učitelji, pa umjesto njih predaju ravnatelji, a zovu se i umirovljeni učitelji.


Ministar obrazovanja Chris Hipkins je upozorio učitelje da očekuju razočaranje jer je vlada već ponudila najbolje što može. Opozicijska stranka kaže da štrajk uzrokuje nevolje roditeljima, a zbog istog su zatvorene i mnoge ceste.


Nikki Kaye, glasnogovornica nacionalne stranke glede problema u edukaciji, kaže da akcije nepravedno pogađaju siromašnije obitelji koje si ne mogu priuštiti brigu oko djece.


„Stranka podržava promjenu parametara oko pregovora, pozvali smo premijerku i ministra financija da interveniraju. Ne vjerujemo da će se ovo riješiti ako vlada nastavi ‘gurati glavu u pijesak’“, zaključuje Kaye za Guardian.