Bez presedana

Masivni prodor u bazi podataka: Procurili osobni podaci za više od 20 milijuna ljudi

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Više od dvadeset milijuna ljudi, od čega procjenjenih sedam milijuna maloljetnika, izloženi su "curenju" podataka.



Detaljne informacije o potencijalno svakoj osobi u Ekvadoru, procurile su “online” u masivnom prodoru na nacionalne podatke bez presedana, prenosi CNN. Više od dvadeset milijuna ljudi, od čega procjenjenih sedam milijuna maloljetnika, izloženi su “curenju” koje je otkrila firma “vpnMentor” za internetsku sigurnost tijekom rutinskog projekta.


Ekvador je dom za gotovo 16,5 milijun ljudi, što znači da je ovo možda imalo utjecaj na čitavu populaciju. Dodatnih nekoliko milijuna pogođenih osoba je dodano zato što podatci uključuju i detalje o preminulima, kažu iz Ureda državnog odvjetnika u Ekvadoru.


U ovom se trenutku ne može sa sigurnošću reći koliko je točno živućih stanovnika pogođeno. 




Prema izvješću kompanije “VpnMentor” koje je objavljeno u ponedjeljak, prodor je otkriven na neosiguranom serveru u Miamiju, za kojeg se pretpostavlja da je u vlasništvu evadorske tvrtke za konzultacije i analitiku, Novaestrat. 


Napad je kod pogođenih otkrio njihova puna imena, datum i mjesto rođenja, kućne i elektroničke adrese, OIB-ove, brojeve koje imaju kao porezni obveznici, podatke o zaposlenju, te financijski podatci, uključujući stanje na računima i kredite.


U izvješću stoji i da su procurile informacije osnivača “Wikileaksa”, Juliana Assangea. Assange je svojevremeno dobio politički azil i živio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, od 2012. do ove godine. 


Nakon što je VpnMentor prijavio situaciju, sve je brzo zatvoreno, ali šteta je ostala. “Jednom kada podatci izađu van, to se ne može poništiti. Baza podataka je sada zatvorena, ali informacije već mogu biti u rukama zlokobnih strana”, upozorila je kompanija. 


Curenje podataka sada je izložilo pojedince i kompanije riziku od krađe identiteta, financijskim prijevarama, industrijskoj špijunaži i ostalim sigurnosnim prijetnjama, prenosi CNN.