Nove komplikacije

London i Škotska žele kao i Sjeverna Irska poseban status nakon Brexita

Hina

REUTERS

REUTERS

Goleme implikacije za London ako je Theresa May pristala da je moguće da dio Ujedinjenog Kraljevstva ostane na zajedničkom tržištu i u carinskoj uniji nakon Brexita«, komentirao je na Twitteru gradonačelnik Londona, Sadiq Khan.



London i Škotska smatraju da bi i oni trebali imati poseban status nakon Brexita kako bi mogli ostati na zajedničkom europskom tržištu i u carinskoj uniji ako se to dopusti Sjevernoj Irskoj, prenosi Reuters.


Velika Britanija pristala je u ponedjeljak da Sjeverna Irska ostane »regulatorno usklađena« s Europskom unijom nakon Brexita kako bi se izbjegla ‘tvrda’ granica, kazali su izvori iz irske vlade.


»Ključna fraza je jasna predanost zadržavanju regulatorne usklađenosti kad je riječ o pravilima carinske unije i unutarnjeg tržišta koja su potrebna kako bi se podržao Sporazum postignut na Veliki petak, gospodarstvo na otoku i granica«, kazali su.




To po irskim izvorima znači da je Velika Britanija pristala zadržati na području Sjeverne Irske propise koji se odnose na zajedničko europsko tržište i carinsku uniju slične onima koji su sada na snazi kako u regulatornom smislu ne bi bilo razlike u odnosu na pravila koja su na snazi u Republici Irskoj, odnosno u Europskoj uniji.


»Goleme implikacije za London ako je Theresa May pristala da je moguće da dio Ujedinjenog Kraljevstva ostane na zajedničkom tržištu i u carinskoj uniji nakon Brexita«, komentirao je na Twitteru gradonačelnik Londona, Sadiq Khan.


»Stanovnici Londona glasali su premoćnom većinom da ostanu u EU i sličan dogovor mogao bi ovdje sačuvati desetke tisuća radnih mjesta«, dodao je.


Predsjednica škotske vlade Nicola Sturgeon također smatra da bi se dogovor sa Sjevernom Irskom moglo primijeniti i na druge dijelove zemlje.


»Ako jedan dio Ujedinjenog Kraljevstva može zadržati regulatornu usklađenost s Europskom unijom i zapravo ostati na zajedničkom tržištu (što je ispravno rješenje za Sjevernu Irsku), zasigurno ne postoji dobar praktičan razlog zašto drugi ne mogu«, ocijenila je na Twitteru.


Velika većina Škota glasala je na referendumu za ostanak u EU.


Sjevernoirski unionisti ne pristaju na poseban status Sjeverne Irske nakon Brexita


Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) poručila je u ponedjeljak da neće pristati da Sjeverna Irska ostane »regulatorno usklađena« s Europskom unijom nakon Brexita kako bi se izbjegla ‘tvrda’ granica.


»Vrlo jasno smo kazali: Sjeverna Irska mora izići iz EU-a pod jednakim uvjetima kao i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva«, rekla je predsjednica stranke Arlene Foster novinarima u Belfastu, reagirajući na vijest da je postignut dogovor o tom ključnom pitanju.


»Nećemo prihvatiti bilo kakav oblik regulatornog odstupanja koje ekonomski ili politički razdvaja Sjevernu Irsku od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva«, kazala je.»Ekonomska i ustavna cjelovitost Ujedinjenog Kraljevstva ni na koji način neće biti kompromitirana.«

Sjevernoirski unionisti u britanskom parlamentu osiguravaju većinu vladi premijerke Therese May.