Novi rod

Ljudi se fino sprdaju s vojnim odorama američkih svemirskih snaga: ‘Super vam je kamuflaža’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



WASHINGTON Novi rod američke vojske, svemirske snage (Space Command) predstavio je svoje maskirne vojne odore koje su izazvale podsmijeh i porugu na društvenim mrežama.


Američki predsjednik Donald Trump, koji je krajem prošle godine najavio njihovo osnivanje na svojem je Twitteru objavio fotografiju uniforme svemirskih snaga, piše BBC.


Riječ je o maskirnim vojnim odorama koje imaju uobičajeni zeleni maskirni uzorak šume, s oznakama izvezenima na ramenu i grudima.




Uniforme su vrlo brzo među korisnicima društvenih mreža izazvale salve smijeha i porugu.


Najčešća su bila pitanja: “Je li ovo kamuflaža za svemir?”, “Jesu li oni ikad ranije vidjeli kako izgleda svemir?” ili “Koliko stabala očekujete da ćete pronaći u svemiru?”.


No ubrzo je stigao odgovor dužnosnika svemirskih snaga


Na Twitteru su objavili da koriste već postojeće vojne odore kako bi uštedjeli novce neophodne za dizajniranje i šivanje novih.


“Pripadnici svemirskih snaga izgledat će jednako kao njihovi kolege s kojima će surađivati na zemlji”, piše u objavi.


Unatoč pojašnjenju, ismijavanje se nastavilo.


Space Command bar zasad svoje pripadnike neće slati u svemir. One će biti zadužene za nadziranje i čuvanje više stotina satelita za komunikaciju i nadzor.


Svemirske snage osnovane su u prosincu prošle godine. Američki predsjednik je pojasnio da će ove jedinice pomoći američkoj vojsci u “sprečavanju agresije na najnovijem bojnom polju”.


Trumpova administracija je za financiranje svemirskih snaga u prvoj godini izdvojila 40 milijuna dolara, a činit će ih oko 16.000 pripadnika zračnih snaga i civilnog osoblja.