Zločin i nagrada

Krvavi pir u Mijanmaru: Vlada u kojoj sjedi dobitnica Nobelove nagrade za ljudska prava nastavlja ubijati muslimansku manjinu

Hina

Po UN-u koji strahuje od humanitarne krize, oko 164.000 osoba, većinom Rohindža, pobjeglo je u Bangladeš od 25. kolovoza. Mjanmarske vlasti tvrde da je nakon 25. kolovoza spaljeno 6600 kuća Rohindža te 201 nastambi nesmulimana. Potvrdile su da je smrtno stradalo 30 civila među kojima sedam Rohindža, sedam hindusa i 16 budista države Rahin. »Vrlo je moguće da su te brojke podcijenjene«, kazala je Lee.



SEUL – Više od tisuću osoba, većinom pripadnika muslimanske manjine Rohindža, moglo bi biti ubijeno u nasilju u pokrajini Rahin na sjeverozapadu Mjanmara, izjavila je u petak posebna izvjestiteljica UN-a za tu zemlju.


»Moguće je da je već ubijeno tisuću ili više osoba«, izjavila je Yanghee Lee iznoseći dvaput veću procjenu od one mjanmarske vlade. »Ima ih s obje strane ali žrtve su koncentrirane većinom među stanovništvom Rohindža«.


Po UN-u koji strahuje od humanitarne krize, oko 164.000 osoba, većinom Rohindža, pobjeglo je u Bangladeš od 25. kolovoza.




Mjanmarske vlasti tvrde da je nakon 25. kolovoza spaljeno 6600 kuća Rohindža te 201 nastambi nesmulimana.


Potvrdile su da je smrtno stradalo 30 civila među kojima sedam Rohindža, sedam hindusa i 16 budista države Rahin.


»Vrlo je moguće da su te brojke podcijenjene«, kazala je Lee.


U isto vrijeme, Odbor za dodjelu Nobelove nagrade objavio je da neće oduzeti Nobelovu nagradu mjanmarskoj ministrici vanjskih poslova Aung San Suu Kyi, koja joj je 1991. godine za nenasilnu borbu za demokraciju i ljudska prava.


Oduzimanje nagrade zatraženo je peticijom koju je potpisalo više od 360 tisuća ljudi diljem svijeta, smatrajući spomenutu političarku suodgovornom za zločin koji se događa u Mijanmaru.


–  Prema našem statutu, nemoguće je nekome oduzeti ili povući nagradu. Formalno se takvo pitanje ne postavlja. Dostignuća i napori laureata sagledani su samo do uručenja nagrade, poručili su iz “Nobelovog odbora”