MORH ne objašnjava

Krstičević izraelske F-16 kupuje za 500 milijuna, State Department cijeni ih na – 135 milijuna

Portal Novilist.hr

Foto Spectator/MORH/T. Brandt

Foto Spectator/MORH/T. Brandt

U State Departmentu iznose informacije kako 12 aviona Barak s inicijalnim naoružanjem, opremom, obukom, uslugama te simulatorom koštaju ukupno 135 milijuna dolara



RIJEKA Američki Kongres još uvijek mora donijeti odluku odobrava li prodaju izraelskih F-16 aviona Hrvatskoj. Rok je 26. prosinca, ali na stranicama odbora za vanjske poslove Kongresa još uvijek nema nikakve informacije o sjedncii koja bi se održala do kraja godine na ovu temu.


Informacija je u svakom slučaju iz State Departmenta otišla u Kongres, i to 18. prosinca, vidljivo je u službenom glasniku Kongresa SAD-a.


Ondje stoji da je pomoćnik državnog tajnika za zakonodavne poslove u ministarstvu vanjskih poslova odboru za vanjske poslove Kongresa uputio na “certificiranje predloženi transfer zrakoplova F-16C/D s pripadajućim streljivom, rezervnim dijelovima, pomoćnom opremom, zrakoplovnim simulatorom te uslugama obuke od vlade Izraela prema Vladi Hrvatske s prodajnom vrijednošću od 135 milijuna dolara”.




Dopis je dostupan na OVOM LINKU.


Upravo je ovaj podatak najzanimljiviji u cijelom dopisu. U State Departmentu iznose informacije kako 12 aviona Barak s inicijalnim naoružanjem, opremom, obukom, uslugama te simulatorom koštaju ukupno 135 milijuna dolara.



Podsjetimo, Izrael je na natječaju za višenamjenski borbeni avion Hrvatskoj sve navedeno ponudio ne za 135 već za 500 milijuna dolara. Štoviše kao najpovoljniji pobijedili su na natječaju.


Zašto je onda Hrvatska platila 365 milijuna dolara više? Za što će biti utrošen taj novac i u koje svrhe?


U Ministarstvu obrane na to se još nisu konkretno osvrnuli. Na upit Jutarnjeg da prokomentiraju informaciju State Departmenta o prodajnoj cijeni izraelskog vojnog paketa odgovaraju:


“Ne možemo komentirati objave američkog Kongresa koje se odnose na druge države. Hrvatsku jedino zanima da dobije onakve avione kakvi su specificirani u ponudi i po ponuđenoj cijeni.



Ponuda Države Izrael odabrana je kao najpovoljnija ponuda na međunarodnom natječaju sukladno interesima Republike Hrvatske. Ministarstvo obrane objavilo je vrijednost ugovora o nabavi višenamjenskog borbenog aviona između Republike Hrvatske i Države Izrael”, odgovorili su Jutarnjem.


Jutarnji je upit poslao i Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu vezan uz tu cijenu, ali odgovor nisu dobili. 


Tako da zasad nije jasno kojeg su aviona F-16 računali vrijednost. Onog koji, prema traženjima SAD-a, mora biti vraćen u prvobitno stanje ili izraelskog Baraka, piše Jutarnji.


Dodatnu pomutnju u cijelu priču oko iznosa koji bi Hrvatska mogla platiti za nabavku izraelskog aviona unosi i izraelsko ministarstvo gospodarstva. Na njihovim je službenim stranicama u srpnju, povodom posjeta izraelskog predsjednika Hrvatskoj, objavljeno priopćenje da je u delegaciji s predsjednikom i ministar gospodarstva Eli Cohen, kako bi pomogao finalizirati posao prodaje zrakoplova F-16 iz Izraela u Hrvatsku, u vrijednosti 700 milijuna dolara.