Premijerka u problemima

Kriza u Njemačkoj: Merkel bi radije nove izbore nego manjinsku vladu

Hina

Angela Merkel, Foto: REUTERS

Angela Merkel, Foto: REUTERS

Nemam manjinsku vladu u svojim planovima.. Neću danas reći da nikada na to neću pristati ali sam vrlo skeptična i mislim da bi zato novi izbori bili bolje rješenje«, kazala je



Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak kako održavanje novih izbora smatra boljom opcijom nego da predvodi manjinsku vladu, nakon što su tijekom noći propali pregovori o formiranju tročlane koalicije.


»Moje je mišljenje da bi novi izbori bili bolja opcija«, rekla je u intervjuu njemačkoj televiziji ARD.


Istaknula je da njezini planovi nisu da bude kancelarka u manjinskoj vladi te da joj je cilj izgradnja stabilne vlade »koja ne bi trebala za svaku odluku tražiti većinu«.




»Nemam manjinsku vladu u svojim planovima.. Neću danas reći da nikada na to neću pristati ali sam vrlo skeptična i mislim da bi zato novi izbori bili bolje rješenje«, kazala je.


Pritom je izrazila spremnost da predvodi konzervativce na novim izborima.


Upitana o mogućnosti formiranja još jedne »velike« koalicije sa socijaldemokratima, Merkel je kazala da će pričekati na razgovore svoje stranke s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom.


Steinmeier je rekao u ponedjeljak da za sada neće sazvati prijevremene izbore nego da umjesto toga planira razgovarati s čelnicima političkih stranaka.


Steinmeier je rekao da će razgovarati s čelnicima CDU-a, liberala (FDP) i Zelenih koji se nisu uspjeli dogovoriti o formiranju nove koalicijske vlade.


Rekao je da nije moguće »jednostavno vratiti stvar biračima.«


»Očekujem da svi budu spremni na razgovore kako bi omogućili formiranje vlade«, rekao je.


Martin Schulz, vođa njemačkog SPD-a, stranke koja je u ponedjeljak ponovila kako ne želi sudjelovati u stvaranju koalicije, kazao je kako bi se sa Steinmeierom trebao sastati u srijedu i da ga njemačka kancelarka Angela Merkel nije kontaktirala.


Liberali su u nedjelju navečer napustili pregovore s Merkeličinom konzervativnom koalicijom CDU/CSU i Zelenima, ustvrdivši da tri strane nisu uspjele postići kompromis o ključnim pitanjima poput imigranata i zaštite okoliša.