Racija

Kriza na Kosovu: Specijalci uhitili pet ljudi, Vučić zapovijedio punu borbenu pripravnost srpske vojske

Hina

Reuters

Reuters



Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovjedio je u utorak stanje pune borbene pripravnosti vojnih postrojbi, nakon što su Specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) rano jutros ušle na sjever Kosova i uhitile najmanje pet osoba, objavila je Radiotelevizija Srbije.


Svoje specijalne postrojbe je u stanje pune pripravnosti stavio u MUP Srbije.


Prištinski mediji javili su da je u četiri općine na sjeveru Kosova jutros uhićeno najmanje pet osoba zbog sumnji za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.




Operacija kosovske policije, kako navodi Kosovapress, počela je oko pet sati, a u općinama na sjeveru oglasile su se sirene.


Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU-a, »jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova s ciljem da zastraše i izazovu paniku«.


Akcija kosovske policije na sjeveru uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u Skupštini Srbije započela rasprava o Kosovu, u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoipolsatnom govoru poručio kako je došlo vrijeme izbora »između slatkih laži i gorke istine« o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.


Sjednica je prekinuta u ponedjeljak oko 22 sata, a nastavak je najavljen za danas u 10 sati.