Komemoracija

Krčki biskup Petanjek održao propovijed na Bleiburgu: ‘Dokad će nam drugi govoriti što je istina?’

P. N.

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Ovaj događaj pokazatelj je da se narodu ne moze oduzeti pamćenje. Sam Bog zapovijeda da se ne smiju zaboraviti prošli događaji. Neka svi oni do kojih dopire ovaj glas pokušaju shvatiti da ne mogu uništiti ovakva okupljanja, rekao je



Na misi na Bleiburškom polju danas je propovijed održao krčki biskup Ivica Petanjek.


– Na mjestu smo gdje je započeo križni put našeg naroda. Naš narod je poratnu sudbinu vezao uz križni put Isusa Krista. Prije nego će se predati u ruke neprijatelja, Isus je s učenicima blagovao večeru i naredio im da oni to čine njemu na spomen. Ovdje slavimo euharistiju za sve stradalnike našeg naroda. Dok njihovu žrtvu poistovjećujemo s Isusovom žrtvom, ne dozvoljavamo da njihova žrtva bude izbrisana iz sjećanja našeg naroda, prenosi N1 televizija Petanjekove riječi.


Rekao je da vjera u Isusa Krista i sjećanje na pretke “daje snagu da izdržimo u prošlim i sadašnjim vremenima, kada nam se silom želi izbrisati pamćenje”.


Foto Darko Jelinek


Foto Darko Jelinek





– Ovaj događaj pokazatelj je da se narodu ne moze oduzeti pamćenje. Sam Bog zapovijeda da se ne smiju zaboraviti prošli događaji. Neka svi oni do kojih dopire ovaj glas pokušaju shvatiti da ne mogu uništiti ovakva okupljanja. Nama naše bake i roditelji, nisu prenijeli mržnju, nego uspomenu u svjetlu kršćanske vjere. Nismo danas ovdje jer nekoga mrzimo nego jer svoje volimo, rekao je Petanjek.


– Mi smo zadnjih mjeseci mogli shvatiti da se nalazimo u Europskoj uniji, ali da su granice velike. Samo prividno živimo u ujedinjenoj Europi, kao u prva kršćanska vremena. Nas je pred granicu stavilo samo jedno mišljenje, sve snage uprte su u to da se pokaže samo jedno mišljenje na ove događaje. Vidjeli smo kolika je tama u njihovim srcima. Svaki razborit čovjek mogao je spoznati kako su velike granice među nama i kako ih moramo prijeći i nadići. Cijela se kršćanska poruka apostolskih vremena odvijala oko dvije stvarnosti. Riječi i kruha, bez kojih nema zajedničkog života. Blagovati zajedno je puno više nego jesti zajedničku hranu. Mi danas na ovom mjestu, na prvoj postaji narodnog Križnog puta, moramo zavapiti Gospodinu da se maknu granice među nama, našim narodima pa i u crkvi Kristovoj. Vjerujem da ima dovoljno razboritih koji će prepoznati istinu pa da ta istina dođe iz Europe ili preko oceana. Od drugih tražimo da nam sude, da nas prosuđuju i da nam svoju istinu nameću. Dokad ćemo se mi Hrvati parničiti među sobom? Dokad će nam drugi suditi i govoriti što je istina? Kada će čuti riječ istine i sjesti za isti stol i živjeti u zajedništvu kao braća i sestre – zaključio je Petanjek, prenosi N1.