Drugi krug izbora

Komičar Zelenskij novi je ukrajinski predsjednik: Popularni glumac potukao dosadašnjeg šefa države

Hina

Reuters

Reuters



Komičar Volodimir Zelenskij pobijedio je u drugom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora, otkrivaju izlazne ankete. Prema rezultatima ankete, ovaj 41-godišnjak pobijedio je dosadašnjeg predsjednika Petra Porošenka osvojivši čak 73 posto glasova, javlja Jutarnji.


Zelenskij je u nedjelju kažnjen manjom novčanom kaznom jer je javno pokazao svoj glasačli listić, rekao je voditelj njegove kampanje.


Pokazivanje glasačkog lista je u Ukrajini prekršaj, a pravilom se štiti anonimnost pri glasanju.




“Svatko mora poštivati zakon”, rekao je voditelj kamponje Dmitrij Razumkov u priopćenju kojem je priložena i fotografija kandidata s policajcem koji piše kaznu.


Visina kazne nije objavljena no procjenjuje se da nije veća od trideset dolara.


Zelenskij, koji glumi predsjednika u jednoj popularnoj televizijskoj seriji, i u prvom je krugu izbora ostvario uvjerljivu pobjedu.


Porošenko priznao poraz


Aktualni ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u nedjelju je priznao pobjedu komičara Volodimira Zelenskija u drugom krugu predsjedničkih izbora


Porošenko će predsjedničku dužnost predati Zelenskiju idućeg mjeseca, no rekao je da ne napušta politiku.


Porošenko je izjavio da će nazvati Zelenskija i čestitati mu. “Ukrajinci, nkad se nemojte predati!”, rekao je okupljenim pristalicama.


Objavljujući pobjedu u sjedištu svoje kampanje Zelenskij je oduševljenim pristalicama poručio da neće iznevjeriti ukrajinski narod.


“Još nisam službeno predsjednik, no kao ukrajinski građanin mogu svim državama nastalim iz Sovjetskog Saveza poručiti da pogledaju nas. Ovo smo zajendo postigli. Sve je moguće!”, rekao je.