Zuzana Čaputova

Kolinda Grabar Kitarović dobila kolegicu i “konkurenciju”: Slovačka izabrala prvu predsjednicu

Hina

Reuters

Reuters



Liberalna odvjetnica Zuzana Čaputova pobijedila je u subotu na predsjedničkim izborima u Slovačkoj, postavši prva žena na predsjedničkoj dužnosti u povijesti Slovačke.


Nasuprot trendu jačanja populista i antieuropskih političara na čitavom kontinentu, 45-godišnja Čaputova je na valu nezadovoljstva javnosti zbog korupcije odnijela pobjedu u drugom krugu, osvojivši 58,3 posto glasova, nakon obrađenih više od 98 posto biračkih mjesta.


Neovisni kandidat Maroš Šefčovič, 52-godišnji potpredsjednik Europske komisije kojeg podupire stranka na vlasti Smer-SD (lijevi populisti) dobio je 41,7 posto glasova.Promjene na vlasti pokrenute su u veljači prošle godine, nakon masovnih prosvjeda zbog ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka.

Čaputova je sudjelovala u prosvjedima nakon ubojstva novinara, što je tadašnju vladu dovelo u nezgodan položaj i potaknulo ozbiljnu političku krizu u zemlji s 5,4 milijuna stanovnika koja je članica je Europske unije i NATO-a.




S izbornim sloganom »Uvijek za Slovačku«, Šefčovič obećava da će povećati socijalne povlastice za starije osobe i za mlade obitelji.


Reuters


Reuters



Pravnica i ekološka aktivistica Čaputova članica je Progresivne slovačke koju je obećala napustiti bude li izabrana na predsjedničku dužnost, a podržale su je opozicijske stranke, manja stranka u vladajućoj koaliciji koja predstavlja mađarsku manjinu i predsjednik na odlasku Andrej Kiska.


Reuters


Reuters



Svoj govor započela je zahvaljujući biračima na slovačkom i jezicima nacionalnih manjina – mađarskom, češkom, romskom i rusinskom.


Čaputovu kritiziraju Crkva i ostale konzervativne skupine zbog stava o pobačaju i homoseksualcima.


Predsjednik Slovačke ima male ovlasti, ali je glavni zapovjednik oružanih snaga, te može uložiti veto na nove zakone i imenuje najviše suce.