Rasprave u privatnosti

Kardinali pristižu u Rim: uz čašicu anisete i grape izabrat će novog papu

Hina

Razmjenjivat će se tračevi, guglat će se imena, počet će se stvarati koalicije, a onda će se pojaviti i lista imena s prvim i drugim izborom



WASHINGTON Sada kada su rekli zbogom Benediktu XVI., kardinali službeno kreću u izbor njegova nasljednika na službenim okupljanjima, ali i neslužbenim večerama gdje se sklapaju savezništva i razmatraju imena, izvješćuje u nedjelju američka TV mreža NBC News.


Službeno će se kardinali svakodnevno sastajati da bi raspravljali o stvarima važnim za Crkvu u ovom trenutku, na »kongregacijama« će i utvrditi datum konklave, primajući izvješća o stanju Crkve diljem svijeta ali će se najvažnije rasprave, kako tvrde vatikanolozi, odvijati u privatnim odajama i udaljenom kutku restorana.



 Kardinali u nedjelju i dalje pristižu u Rim kako bi sudjelovali na »kongregacijama«, pripremajući izbore za 266. papu, no datum konklava još uvijek nije određen, javlja u nedjelju AFP i ocjenjuje da još nitko ne govori o favoritu za nasljednika Benedikta XVI.




Dekan Kardinalskog zbora, kardinal Angelo Sodano, sazvao je za ponedjeljak 209 kardinala, birača i nebirača, iz cijelog svijeta. Oko 66 kardinala je pristiglo ili će tek stići u Rim, dok 75 ostalih živi u Rimu, a konklave ne mogu biti sazvane bez nazočnosti svih najavljenih prelata birača, njih 115. Tajne konklave će se održati u Sikstinskoj kapeli koja će zbog toga biti zatvorena za turiste.


Kongregacije, tj. okupljanja iza zatvorenih vrata koja počinju u ponedjeljak služe da bi se na stol stavili brojni problemi s kojima se suočava Crkva, ali će se na njima također utvrditi profil budućeg pape.


Pravila konklave promijenjena su 1975. godine kako bi se isključili svi kardinali stariji od 80 godina a maksimalni broj kardinala u konklavi tada je ograničen na 120.


Za praćenje predstojeće konklave u tiskovnome uredu Svete Stolice akreditirao se 3641 novinar. Prema riječima Frederica Lombardija, radi se o predstavnicima 948 medija iz 61 zemlje koji izvještavaju na 24 svjetska jezika. Uz oko 400 novinara koji su redovito akreditirani pri Tiskovnome uredu Svete Stolice, za praćenje posljednjih dana pontifikata pape Benedikta XVI. i konklava akreditaciju je zatražilo 336 novinara iz tiskanih medija, 156 fotografa, 2470 televizijskih novinara i snimatelja, 231 radijski novinar i 115 novinara koji rade za internetska glasila.



»Ozbiljan se posao obavlja navečer, uz čašicu anisete i grape«, tvrdi Christopher Bellitto, profesor povijesti na sveučilištu Kean. Razmjenjivat će se tračevi, guglat će se imena, počet će se stvarati koalicije, a onda će se pojaviti i lista imena s prvim i drugim izborom, dodaje Bellitto.


Prema njegovim riječima, kardinali će u malim skupinama pomno izanalizirati tko bi mogao biti favorit za sljedećeg papu, prije nego ih se zatvori u Sikstinsku kapelu čija se vrata zatvaraju i zaključavaju te neće imati nikakav kontakt s vanjskim svijetom. Jednom kada konklava započne, kardinali jedu, glasaju i spavaju unutar ograničenog područja sve dok novi papa nije izabran.


Thomas Reese, analitičar za National Catholic Reporter, također objašnjava da se na kongregacijama raspravlja o nizu stvari, od reformiranja crkvene birokracije do nove evagelizacije, i na njima si kardinali mogu povećati ili pokopati svoje izglede.


»Jedan komentar o seksualnom zlostavljanju i potencijalni kandidat gubi potporu američkog ili irskog kolege. Netko se popikne na temu islama i otpisat će ga afrički kardinali, ali netko se može istaknuti elokvencijom i energijom i odjednom izroni iz sjene«, kazao je Reese, objašnjavajući da se nakon tih kongregacija kardinali povlače u intimnije okruženje gdje se onda sliježu dojmovi i razrađuje strategija.»Imaju sve pogodnosti domaćeg terena, svoje odaje, vjerojatno i kuhare, restoran s privatnim kutkom za troje, četvero. O tome se svakako neće razglabati u McDonaldsu«, kazao je Reese.


James Weiss, profesor teologije na koledžu u Bostonu, izbor pape opisuje kao »složeni ples«, ponajprije zbog curenja vatikanskih dokumenata koji su na svijetlo dana iznijeli unutarnje sukobe, intrige i zavjere.


Smatra da će kardinali imati jako složeni posao jer ne znaju kome vjerovati.


»Znaju da se nešto jako loše događalo u najvišim krugovima u Vatikanu, ali ne znaju tko je umješan«, tvrdi Weiss i zaključuje da ovakav stupanj nepovjerenja nije viđen od 1730.