Velika kriza

Kaos u Venezueli se nastavlja: Zapaljene barikade u centru Caracasa

Hina

REUTERS

REUTERS

Borimo se za vodu i struju, dvadeset i nešto dana smo bez vode, rekao je Yofre Gomez, tridesetdvogodišnji ulični prodavač



Venezuelanci su u nedjelju postavili zapaljene barikade u blizini predsjedničke palače u Caracasu i drugim dijelovima zemlje, prosvjedujući zbog konstantnih nestašica struje i pitke vode.


Nestašice već tri tjedna izazvaju velike probleme u korištenju javnih usluga, osobito u školstvu i trgovini, što povećava nezadovoljstvo vlašću predsjednika Nicolasa Madura.Prosvjednici, od kojih su neki nosili kamenje i imali pokrivena lica, palili su gume i debla u središtu Caracasa, tražeći da Maduro poboljša stanje u zemlji.

»Borimo se za vodu i struju, dvadeset i nešto dana smo bez vode«, rekao je Yofre Gomez, tridesetdvogodišnji ulični prodavač.


»Oni uključe struju na dva sata, zatim je isključe po noći, a onda dolazi idući dan na sat i pol, pa ponovno nestaje – umorni smo od ovoga«, rekao je.




Reutersov je svjedok čuo pucnjavu, dok je Gomez govorio.


Prosvjednici su rekli da je jedna žena ozlijeđena metkom, što su pripisali provladinim bandama. Slični su prosvjedi održani i u drugim dijelovima zemlje. Venezuela je ostala bez struje 25. ožujka te je od tada samo ponekad dostupna.


Maduro je u televizijskom obraćanju u nedjelju navečer obznanio tridesetodnevni plan »režima upravljanja opterećenjem za balansiranje procesa generiranja i transmisije s potrošnjom«, što je fraza često interpretirana na društvenim mrežama kao racioniranje.


Vlada je ponudila različita objašnjenja nestanka struje, od američkih kibernetičkih napada do snajperista povezanih s opozicijom koji uzrokuju požare u ključnoj hidroelektrani.Opozicijski vođa Juan Guaido pozvao je građane da se organiziraju na razini četvrti i zatraže bolje usluge.