CIA krivi saudijskog princa

Kanada uvodi sankcije protiv 17 saudijskih dužnosnika zbog Khashoggijevog ubojstva

Hina

Chrystia Freeland / Reuters

Chrystia Freeland / Reuters

»Ovim sankcijama će se zamrznuti imovina tih pojedinaca u Kanadi« i zabraniti »ulazak na kanadski teritorij«, objavila je ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland



ZAGREB Kanada je u četvrtak najavila sankcije protiv 17 Saudijaca »optuženih da su odgovorni ili da su sudjelovali u ubojstvu« novinara Jamala Khashoggija, ubijenog 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.


»Ovim sankcijama će se zamrznuti imovina tih pojedinaca u Kanadi« i zabraniti »ulazak na kanadski teritorij«, objavila je ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland.


Prema tvrdnjama nekoliko američkih medija, CIA procjenjuje da iza ubojstva novinara stoji saudijski prijestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman.




Sedamnaest osoba koje je Ottawa sankcionirala su ili prinčeva rodbina ili članovi tima poslanog u Istanbul da ubiju novinara, velikog kritičara saudijskih vlasti.


»Nismo zadovoljni objašnjenjima Saudijske Arabije«, rekla je ministrica.


Saudijski glavni tužitelj dosad je optužio 11 ljudi – od 21 osumnjičenih – te zahtijeva smrtnu kaznu za njih petero, no princa je u potpunosti oslobodio krivnje.


Kanada se tom odlukom priključila Parizu i Berlinu koji su prije tjedan dana najavili slične sankcije. SAD je 15. studenoga također najavio financijske sankcije koje uključuju zamrzavanje imovine 17 saudijskih dužnosnika na američkom teritoriju.


Kanadski premijer Justin Trudeau već je upozorio da će biti »posljedica« zbog ubojstva, no dodao je kako će biti »izuzetno teško« otkazati veliki ugovor za prodaju kanadskog oružja Saudijskoj Arabiji, što traže skupine za ljudska prava.