Turska na prekretnici

KRAJ TURSKE KAKVU SMO POZNAVALI: Tayyip Erdogan od danas gradi svoj predsjednički sustav

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Kad je Erdogan stigao u skupštinu u pratnji svoje žene Emine državna televizija TRT objavila je: "Današnja svečanost obilježava Erdogana kao utemeljitelja novog sustava".



ISTANBUL– Recep Tayyip Erdogan dao je prisegu kao prvi turski predsjednik sa znatno proširenim ovlastima, javljaju mediji.


Erdogan je prisegnuo u velikoj nacionalnoj skupštini u Ankari, dok Turska završava svoju tranziciju iz parlamentarnog modela u predsjednički sustav.


“Prisežem svojom čašću i integritetom ispred velikog turskog naroda i povijesti, da ću čuvati sigurnost života i neovisnost države, nedjeljiv integritet domovine i naroda, i apsolutan suverenitet naroda”, rekao je Erdogan ističući da će ” ostati vjeran vladavini prava, demokratskoj i sekularnoj republici i Ataturkovim načelima i reformama” i da neće odstupati od ideala prema kojima svatko treba imati ljudska prava i slobode…”




Građani su mašući zastavicama stajali uz ulice dok je Erdoganov konvoj vozio prema zgradi parlamenta i bacali cvijeće na predsjednikov automobil.


Kad je Erdogan stigao u skupštinu u pratnji svoje žene Emine državna televizija TRT objavila je: “Današnja svečanost obilježava Erdogana kao utemeljitelja novog sustava”.


Profili turskih vlasti na društvenim mrežama objavljivali su tijekom dana poruke s oznakom #NovaEraSErdoganom.