Sudan u vrtlogu nemira

KAOS U KARTUMU Prosvjednici u Sudanu tvrde da je vojno vijeće dio starog režima

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Savjetujemo građanima da se toga pridržavaju radi vlastite sigurnosti", kaže se i dodaje da će "oružane snage i sigurnosno vijeće obavljati svoje dužnosti kako bi sačuvale mir i sigurnost i zaštitile živote građana".



KARTUM – Na ulicama glavnoga sudanskoga grada Kartuma i dalje je mnogo ljudi unatoč policijskom satu koji je u četvrtak proglasilo vojno vijeće preuzevši vlast u zemlji, a za koje prosvjednici tvrde da je dio istoga režima, javio je u petak BBC.


Dugogodišnji predsjednik Omar al-Bašir svrgnut je i uhićen u četvrtak nakon višemjesečnih uličnih prosvjeda i vlast je preuzelo vojno vijeće.


Trenutna situacija jača strahove od nasilnih sukoba između prosvjednika i vojske.




Postoji i stvarna opasnost da bi različiti elementi sigurnosnih snaga i milicije mogli oružje okrenuti jedni protiv drugih, piše BBC.


UN i Afrička unija pozvali su na smirivanje stanja.


Sudan bi trebao ponovno otvoriti svoj zračni prostor u petak, nakon što je bio zatvoren 24 sata, no kopnene i morske granice ostat će zatvorene, reklo je vojno vijeće.


Slavljeničko ozračje nakon što je uhićen 75-godišnji al-Bašir brzo je iščeznulo kad su organizatori demonstracija pozvali na nastavak masovnog prosvjeda ispred vojnog sjedišta.


“To je nastavak istog režima”, rekla je Sara Abdedžalil iz Sudanskog saveza profesionalaca (SPA), krovne udruge sindikata. “Dakle moramo nastaviti svoju borbu i mirni otpor”, dodala je.


U službenoj izjavi koju prenose državni mediji rečeno je da će policijski sat trajati između 22 sata i 4 ujutro.


“Savjetujemo građanima da se toga pridržavaju radi vlastite sigurnosti”, kaže se i dodaje da će “oružane snage i sigurnosno vijeće obavljati svoje dužnosti kako bi sačuvale mir i sigurnost i zaštitile živote građana”.


Ministar obrane Sudana Avad Ibn Auf rekao je u četvrtak u obraćanju naciji da je proglašeno izvanredno stanje koje će trajati tri mjeseca, da je ustav stavljen izvan snage te da će sljedeće dvije godine zemlju voditi “vojno prijelazno vijeće”.


Ministar je pojasnio da je al-Bašir premješten na “sigurno mjesto”.


Raspuštene su sve vladine institucije u zemlji, među ostalima nacionalna skupština i vijeće ministara, a Sudan će se uskoro pripremiti na “poštene i slobodne izbore”, rekao je Ibn Auf.


Objavio je i da su zatvorene granice i zračni prostor na 24 sata.