Požar se širi

KALIFORNIJA GORI Jedna osoba poginula, stanovnici su u bijegu, a vjetrovi su sve jači

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



REDDING Jedna je osoba smrtno stradala u petak u požaru koji se brzo proširio u sjevernoj Kaliforniji, tjerajući stanovništvo na bijeg i uništavajući domove i trgovine, objavio je jedan lokalni vatrogasni dužnosnik.


Vozač buldožera smrtno je stradao u okrugu Shasta, gdje se vatrena stihija u dva dana proširila na 11.300 hektara, izvijestio je kalifornijska agencija za šumarstvo i zaštitu od požara (Cal Fire).





Požar se širio prema istoku od Whiskeytowna i Shaste, a nakon prelaska rijeke Sacramento prijeti stotinama domova na zapadnoj strani grada Reddinga. Cal Fire kaže kako je požar počeo u ponedjeljak uslijed mehaničkog kvara na vozilu.


”Vatra se širila takvom brzinom da je policija evakuirala ljude najbrže što je mogla. Bilo je nekoliko ozlijeđenih civila i vatrogasaca”, rekao je glasnogovornik kalifornijskog ureda za šume i zaštitu od požara Scott McLean za novine Sacramento Bee.


Gori jako brzo


”Požar je jako dinamičan i gori jako brzo”, nadodao je McLean.



Ceste koje vode iz grada od 90 tisuća stanovnika bile su blokirane zbog velikog broja ljudi koji su pokušali pobjeći motornim vozilima. Dvoje stanovnika odlučilo se boriti protiv požara, 61-godišnji Rob Wright sa ženom je pokušao požar ugasiti sa visokotlačnim crijevom za vodu.


”Imali smo sreće da je vjetar promijenio smjer prije par sati i tjera vatru od kuće”, rekao je Wright, te je nastavio: ”Sada samo čekamo da prođe … držimo fige i nadamo se najboljem ishodu.”



Temperature od 37 stupnjeva, neuobičajeno snažni vjetrovi i niska razina vlage mogu pojačati plamen, koji trenutno gasi 1700 vatrogasaca, javlja CalFire.McClean je razjasnio kako je požar na području brdskih litica, a ne u ”mjestima gdje su kuće do kuća”.

Izvanredno stanje


Stanovnici su evakuirani u lokalne fakultete i osnovne škole, a lokalna ABC televizijska ekipa morala je prestati sa prijenosom uživo kako bi se spasili od požara.


Kalifornijski guverner Jerry Brown proglasio je izvanredno stanje u okruzima Shasta i Riverside.



Ured kalifornijskog guvernera za hitne službe objavio je da su aktivirali regionalni centar za hitne operacije koji će pomoći u svim požarima koji bukte u sjevernoj i južnoj Kaliforniji.


Prije dva tjedna u požaru koji je zahvatio grad Ferguson, istočno od San Francisca, poginuo je vatrogasac koji se prevrnuo u buldožeru kada je pokušavao odrezati zaštitne ograde. Sedam drugih vatrogasaca bilo je ozlijeđeno.