Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
15. listopada 2019.
Bošnjački lider

Izetbegović: Presuda čelnicima Herceg-Bosne je presuda tamnoj strani

Bakir Izetbegović, Foto: REUTERS
Bakir Izetbegović, Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 29. studeni 2017. u 18:28 2017-11-29T18:28:00+01:00

Na konferenciji za novinstvo sazvanoj u povodu izricanja osuđujuće presude za ratne zločine šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Izetbegović je kazao kako je ovime Haaški sud još jednom dokazao svoju važnost i vrijednost i kako je svojim radom žrtvama omogućio barem djelomičnu satisfakciju za sve što su pretrpjele.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u srijedu u Sarajevu kako je presuda Haaškog suda šestorici političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne važna jer je utvrdila činjenice o karakteru rata u BiH, ali je istaknuo kako taj sudski pravorijek neće utjecati na odnose Hrvata i Bošnjaka u toj zemlji, kao ni na odnose Hrvatske i BiH koji moraju biti dobri.

Na konferenciji za novinstvo sazvanoj u povodu izricanja osuđujuće presude za ratne zločine šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Izetbegović je kazao kako je ovime Haaški sud još jednom dokazao svoju važnost i vrijednost i kako je svojim radom žrtvama omogućio barem djelomičnu satisfakciju za sve što su pretrpjele.

»Presude tribunala treba promatrati u ovom kontekstu, iskreno ih prihvatiti i provesti«, kazao je Izetbegović.

Istaknuo je kako je ICTY nedvojbeno potvrdio da su Prlić i ostali »sudjelovanjem u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno s nekadašnjim čelnicima Hrvatske i predsjednikom Tuđmanom nastojali uspostaviti entički hrvatski entitet u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i stvoriti pretpostavke za njegovo pripajanje Hrvatskoj«.

»Vijeće (ICTY-a) je utvrdilo kako je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije i stvarne vlasti Hrvatske u pojedinim općinama BiH«, kazao je Izetbegović pred novinarima dodajući kako se sve to činilo napadima na Bošnjake, etničkim čišćenjima, masovnim ubojstvima i silovanjima.

»Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve ni zločince«, kazao je bošnjački politički lider.

Njegovo je stajalište kako je presudom ICTY-a stavljen »pečat na tamni dio istine« o razlozima stvaranja HZ HB ali »i o ulozi tadašnjeg rukovodstva Hrvatske«.

»Namjerno sam kazao dio istine. Hrvatska politika i ona koja se kreirala u Zagrebu i ona koja se kreirala u BiH je lutala, imala dvije dimenzije i dva lica. Jedno je lice neuspjeli udruženi zločinački pothvat koji je nanio strahovite patnje žrtvama a drugo svijetlo lice hrvatske politike je ono koje se izborilo za prestanak sukoba, brinulo se i u ratu o protjeranim Bošnjacima i omogućilo postizanje Washingtonskog sporazuma i zajedničku borbu do kraja rata«, kazao je Izetbegović.

Pojasnio je kako je cilj bošnjačke politike surađivati sa »svijetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike i u Hrvatskoj i u BiH« uz uvjerenje kako su dva naroda u obje države u stanju izgraditi prijateljske i obostrano korisne odnose.

Izetbegović je odgovarajući na novinarsko pitanje otklonio mogućnost podnošenja bilo kakve tužbe protiv Hrvatske temeljem presude Prliću i ostalima pojašnjavajući kako je tužba moguća jedino u slučaju počinjenja genocida.

»Bilo je što je bilo«, kazao je Izetbegović dodajući kako su u Bošnjaci spremni pojačati svijetlu stranu odnosa sa Hrvatskom i Hrvatima u BiH i izgraditi bolje odnose.

Zamjerio je ipak svom kolegi u Predsjedništvu BiH Draganu Čoviću jer nije izrijekom podupro haašku presudu dodajući kako se Čović ranije sastajao i a Darijem Kordićem, osuđenim zbog ratnih zločina u Lašvanskoj dolini.

»Ova će presuda djelovati kao antibiotik za takve političare«, drži Izetbegović.

Komentirajući samoubojstvo Slobodana Praljka Izetbegović je kazao kako je bivši zapovjednik HVO-a jedan od onih koje je upropastio projekt udruženog zločinačkog pothvata.

»Mislim da ga je UZP doveo do ovoga do čega je došlo«, kazao je čelnik SDA.

I druga najveća bošnjačka stranka u BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, u srijedu je pozdravila izricanje presude Prliću i ostalima pozvavši na njeno poštivanje ističući je pri tom kao još jedan dokaz da su Bošnjaci ti koji su bili najveće žrtve rata u BiH.

»Ukupno 111 godina zatvora za Jadranka Prlića i ostale predstavlja snažnu osudu zločina počinjenih protiv Bošnjaka Hercegovine i srednje Bosne, ali i konačnu potvrdu karaktera rata u BiH. Ovom presudom je potvrđeno da je naša zemlja bila žrtva agresije, da je djelovanje paradržavnih tvorevina predstavljalo pobunu protiv legalnih i legitimnih organa Republike BiH, te da su u ostvarivanju takvih ciljeva počinjeni brojni i gnusni zločini protiv civilnog stanovništva, mahom Bošnjaka«, stoji u priopćenju Radončičeve stranke koja je dio vladajuće većine u BiH.

U predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića Prizivno vijeće ICTY-a u srijedu ih je pravomoćnom presudom proglasilo krivim za sudjelovanje u ratnim zločinima počinjenim protiv Bošnjaka na području BiH osudivši ih na dugogodišnje zatvorske kazne.
Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković osuđeni su na po 20 godina, Ćorić na 16 a Pušiću je izrečena kazna od deset godina zatvora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.