Nacionalisti slave

Izbori u Indiji trajali su čak 39 dana, premijer Modi ostvario povijesnu pobjedu

Hina

REUTERS

REUTERS

Podaci izbornog povjerenstva pokazuju da je Modijeva hinduistička stranka Bharatiya Janata Party (BJP) osvojila 292 od 542 mandata, puno više od 272 potrebnih za većinu u donjem domu parlamenta



Nacionalistička stranka indijskog premijera Narendre Modija ostvarila je povijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima, objavio je njegov ministar vanjskih poslova nakon što su prebrojane stotine milijuna biračkih listića na masovnim izborima održanima u više faza.


Podaci izbornog povjerenstva pokazuju da je Modijeva hinduistička stranka Bharatiya Janata Party (BJP) osvojila 292 od 542 mandata, puno više od 272 potrebnih za većinu u donjem domu parlamenta.


Glavna oporbena Kongresna stranka osvojila je 51 mandat, pokazuju rezultati.




Uvjerljiva pobjeda BJP-a ohrabrit će hinduske skupine koje žele dominirati zemljom i uznemiriti manjinske muslimane.


Također će dati vjetar u leđa Modijevim reformama kojima je cilj smanjiti nezaposlenost i siromaštvo na selu.


Oko 900 milijuna Indijaca imalo je pravo glasa na izborima koji su se odvijali u sedam krugova.


Iscrpljujući izbori koji su trajali 39 dana započeli su u sjeni porasta napetosti sa susjednim Pakistanom koje je Modijeva vladajuća stranka BJP iskoristila kako bi usmjerila izbornu kampanju na nacionalnu sigurnost.


U ovoj predizbornoj kampanji BJP je raspolagao velikim iznosima kojima je financirana promidžba pa je Modi mogao nametati teme koje mu odgovaraju.


Njegova odluka da napadne navodni logor militanata u Pakistanu nakon samoubilačkog napada u Kašmiru u kojemu je stradalo 40 indijskih policajaca osnažio je njegovu popularnost pred izbore.


Oporbena Kongresna stranka i druge regionalne koalicije usmjerile su se na nesposobnost vlade u upravljanju gospodarstvom i njezinu nesposobnost da stvori nova radna mjesta.


Kampanja je u međuvremenu postala vrlo osobna i nasilna a sukobi suprostavljenih blokova otežali su izbore u Zapadnom Bengalu.