Prvi u svijetu

Italija u obaveznu nastavu uvodi učenje o klimatskim promjenama

Hina

REUTERS

REUTERS



Italija će sljedeće godine postati prva zemlja u svijetu koja će u obaveznu školsku nastavu uvesti učenje o klimatskim promjenama i održivom razvoju, rekao je ministar obrazovanja Lorenzo Fioramonti.


Fioramonti, član protuestablišmentskog Pokreta 5 zvijezda, najglasnije u vladi podržava zelene politike, a oporba ga je kritizirala u rujnu jer je poticao učenike da umjesto na nastavu odu na prosvjede protiv klimatskih promjena.


U intervjuu u njegovu rimskom uredu u ponedjeljak, Fioramonti je rekao da će od početka sljedeće akademske godine u rujnu sve državne škole posvetiti 33 sati na godinu, gotovo sat nastave tjedno, problemima klimatskih promjena.




Mnogi tradicionalni predmeti poput zemljopisa, matematike i fizike također će biti proučavani iz perspektive održivog razvoja, rekao je ministar, bivši profesor ekonomije na južnoafričkom sveučilištu u Pretoriji.


»Cjelokupno ministarstvo promijenilo se kako bi održivi razvoj i klimatske promjene postale središnjim dijelom obrazovnog modela«, rekao je Fioramonti u intervju.


»Želim da talijanski obrazovni sustav postane prvim obrazovnim sustavom koji je stavio okoliš i društvo u središte svega što se uči u školi«, istaknuo je.


Fioramonti, 42, autor nekoliko knjiga u kojima tvrdi da bruto domaći proizvod ne bi trebao više biti glavna mjera državnoga ekonomskog uspjeha, bio je meta oporbe desnog centra nakon što je postao ministar u dva mjeseca staroj vladi sastavljenoj od Pokreta 5 zvijezda i lijeve Demokratske stranke.


Njegovi prijedlozi za nove poreze na zrakoplovne karte, plastiku i hranu sa šećerom za prikupljanje sredstava za obrazovanje snažno su napali kritičari koji su rekli da su Talijani već previše opterećeni porezima.


Zatim je izazvao bijes konzervativaca kad je predložio da bi raspela trebala biti uklonjena iz talijanskih učionica kako bi se stvorio inkluzivnije ozračje za nekršćane.


Unatoč kritikama, vladin proračun za 2020. predstavljen parlamentu ovaj tjedan uključuje i porez na plastiku i novi porez na zašećerena pića.


»Svi su me ismijavali i postupali sa mnom kao sa seoskim idiotom, a sada nekoliko mjeseci kasnije vlada koristi dva od tih prijedloga i čini mi se da je sve više i više ljudi uvjereno da je to put kojim treba ići«, rekao je Fioramonti.