Okrutna bilanca

Irma poharala otoke Sveti Bartolomej i Sveti Martin i uzela najmanje dva života

Hina

Reuters

Reuters

Irma uzela najmanje dva života, najmanje dvoje teško ranjeno – ministarstvo



NOVO 23.14 Najmanje su dvije osobe poginule, a dvije su teško ozlijeđene na otocima Sveti Martin i Sveti Bartolomej koje je poharao uragan Irma, objavilo je u srijedu navečer francusko ministarstvo za prekomorska područja.


»Zasad se govori o dvjema žrtvama i dvjema teško ozlijeđenim osobama. No moguće su vrlo vrlo brze promjene«, izjavila je ministrica Annick Girardin za kanal BFMTV prije polaska za Guadeloupe kamo francuske vlasti šalju humanitarna pojačanja.Francuski predsjednik Emmanuel Macron je nešto ranije upozorio da će »biti žrtava« i da je moguća »okrutna bilanca« uragana Irme.Prije odlaska na put ministrica je rekla da je potrebno hitno pružiti pomoć te evakuirati ugorženo stanovništvo. »Nadamo se da će vjetrovi malo oslabiti i omogućiti letove izviđanja«, rekla je ministrica Girardin.Uragan Irma pete kategorije, najviše na ljestvici kojom se mjeri intenzitet uragana i jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovog stoljeća, zahvatio je u srijedu francuske prekomorske otoke Sveti Bartolomej i francusko-nizozemski Sveti Martin uz velike materijalne štete i sada prijeti Portoriku, Haitiju i Floridi. Približio se Angulli, Britanskim Djevičanskim Otocima, istočnom rtu Portorika, a prijeti možda i Haitiju.Taj uragan je prisilio zrakoplov kojim putuje papa Franjo u Kolumbiju da izmijeni putanju. Uz uragan vjetrovi pušu 295 km/h, prema Američkom centru za uragane (NHC). Uragan je, kako se čini, poštedio francuski otok Guadeloupe, smješten južnije na Antillima, gdje je u srijedu ujutro izdana crvena uzbuna za uragane.Meteo-France ističe da je Irma već zabilježena kao povijesno snažan uragan.Američki predsjednik Donald Trump je za Djevičanske otoke, Portoriko i Floridu proglasio stanje pripravnosti. Već traju evakuacije s otoka Key West, na krajnjem jugu Floride.

——————


Uragan Irma, jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovog stoljeća, zahvatio je u srijedu francuske prekomorske otoke Sveti Bartolomej i francusko-nizozemski Sveti Martin uz velike materijalne štete i sada prijeti Portoriku, Haitiju i Floridi.


Uragan pete kategorije, najviše na ljestvici kojom se mjeri intenzitet uragana, kreće se u smjeru zapadu-sjeverozapada brzinom od 22 km na sat i približio se Angulli, Britanskim Djevičanskim Otocima, istočnom rtu Portorika, a prijeti možda i Haitiju.Središte oluje, promjera oko 50 km, zadržalo se oko sat i pol iznad Svetog Bartolomeja i zatim je zahvatilo Sveti Martin. More snažno udara u obalu i veći dio obale je poplavljen, naglašava Meteo France, koji ističe da udari vjetra pušu brzinom od 360 km/h.Materijalne štete su već velike, rekla je Annick Girardin, francuska ministrica prekomorskih teritorija i dodala da u tom području ima puno srušenih krovova i da vlada velika zabrinutost za dva otoka na kojima se oko 7000 osoba odbilo skloniti u zaklone. Ona je na društvenoj mreži Twitter najavila da u srijedu navečer putuje na Guadeloupe s novim pojačanjima u osoblju i opremi za to područje.Na Svetom Martinu su četiri kuće, najsolidnije gradnje, uništene što navodi na zaključak da su slabije kuće potpuno uništene, upozorio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb koji je dodao da za sada nema podataka o ljudskim gubicima.U nizozemskom dijelu otoka lokalni mediji izvještavaju o ogromnim štetama. Na Svetom Bartolomeju »vjetrovi jačaju, kuća se trese«, ispričao je telefonski Bruno (57), koji je preživio uragane Hugo, Marylin, Luis, Gonzalo, Georges i ocijenio da je Irma jači uragan od Gonzala i Marylin.Taj uragan je prisilio zrakoplov kojim putuje papa Franjo u Kolumbiju da izmijeni putanju. Uz uragan vjetrovi pušu 295 km/h, prema Američkom centru za uragane (NHC). Uragan je, kako se čini, poštedio francuski otok Guadeloupe, smješten južnije na Antillima, gdje je u srijedu ujutro izdana crvena uzbuna za uragane.Meteo-France ističe da je Irma već zabilježena kao povijesno snažan uragan.Američki predsjednik Donald Trump je za Djevičanske otoke, Portoriko i Floridu proglasio stanje pripravnosti. Već traju evakuacije s otoka Key West, na krajnjem jugu Floride.