Dogovor

Irački premijer Abadi i klerik Sadr najavili politički savez

Hina

Reuters

Reuters



 Irački premijer Haider al-Abadi i klerik Moqtada al-Sadr u subotu su objavili da će njihovi politički blokovi, koji su na parlamentarnim izborima u svibnju završili treći i prvi, ući u savez.


Koalicija Abadijevog Saveza pobjede i Sadrovog Saeroona će »nadići sektaške i etničke razlike«, rekli su čelnici na konferenciji za medije u svetom šijitskom gradu Najafu gdje Sadr živi.On je u lipnju zajedno s Hadijem al-Amirijem, šijitskim zapovjednikom paravojske povezanim s Iranom čija je koalicija Fatih na izborima završila druga, najavio savez njihova dva bloka.Još uvijek se ne zna je li objava Abadija i Sadra u subotu znači da tri bloka ne mogu surađivati. Oni su istaknuli kako njihov savez »ne znači da su vrata zatvorena za preostale blokove«.Politički čelnici u Iraku tradicionalno održavaju susrete te vrste nakon izbora u sklopu dugačkih i često kompliciranih procesa formiranja koalicijske vlade jer nijedna stranka nikad ne osvoji dovoljno mjesta da samostalno formira vladu.

Ovog puta je proces dodatno zakompliciran jer je sastav novog parlamenta izabran rekordno niskom izlaznošću i pod optužbama o prijevari. Parlament na odlasku naredio je ručno prebrojavanje glasova, a irački vrhovni sud potvrdio je tu odluku.