Pjongjang razljutio SAD

Interkontinentalni balistički projektil koji je Sjeverna Koreja ispalila pao je u Japansko more

Hina

Japanski premijer Shinzo Abe / Reuters

Japanski premijer Shinzo Abe / Reuters

Japanska vlada procjenjuje da je projektil letio oko 50 minuta te da je pao u more u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, javila je japanska mreža NHK



WASHINGTON Projektil koji je Sjeverna Koreja ispalila u srijedu pao je blizu Japana, što je prvi pokus Pjongjanga nakon ispaljivanja projektila nad Japanom sredinom rujna, a prema prvim procjenama Pentagona riječ je o interkontinentalnom balističkom projektilu (ICBM).


Sjeverna Koreja projektil je ispalila samo tjedan dana nakon što ju je američki predsjednik Donald Trump ponovno stavio na popis zemalja za koje Washington kaže da podržavaju terorizam.


To određenje omogućuje SAD-u nametanje novih sankcija, premda neki stručnjaci smatraju da bi one mogle dodatno pojačati napetosti na Korejskom poluotoku.




Pentagon je objavio da je prvotna procjena da je projektil bio ICBM te da je lansiran iz Sain Nija u Sjevernoj Koreji. Projektil je letio oko 1000 kilometara prije no što je pao u Japansko more, procjenjuju stručnjaci Pentagona. Dodaje se da projektil nije predstavljao prijetnju teritoriju SAD-a niti njezinim saveznicima.


Japanska vlada procjenjuje da je projektil letio oko 50 minuta te da je pao u more u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, javila je japanska mreža NHK.


Južnokorejski združeni stožer priopćio je u srijedu da je projektil ispaljen iz Pyongsonga, grada u južnoj pokrajini Pyongan, oko 18.17 sati po GMT-u. Vojska tvrdi da je projektil preletio oko 960 km.


Nekoliko minuta nakon što je Sjeverna Koreja ispalila projektil, i južnokorejska vojska uzvratila je pokusnim ispaljivanjem projektila, objavila je južnokorejska vojska.


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u priopćenju je snažno osudio ispaljivanje projektila ustvrdivši da ono predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, te potkopava regionalnu i međunarodnu sigurnost.


Vodeći japanski list Asahi Shimbun navodi neidentificiranog vladinog dužnosnika koji kaže da projektil nije letio iznad Japana te da je pao u Japansko more ili na Korejski poluotok.


Japanska mreža NHK objavila je da su ispaljena tri projektila, najbliži je sletio 210 kilometara zapadno od japanskog kopna na sjeveru te upućuje na to da je projektil raznesen u komade.


Bijela kuća rekla je da je predsjednik Donald Trump obaviješten o događaju još dok je projektil bio u zraku.


Južnokorejska vojska priopćila je da je projektil letio prema istoku te da sa SAD-om analiziraju detalje ispaljivanja.