Stigli mladi iz 211 zemalja

Iker Casillas na Međunarodnom forumu prijateljstva u Rusiji

P. N.

Najveća zvijezda bio je Iker Casillas, španjolski nogometaš i vratar Porta

Najveća zvijezda bio je Iker Casillas, španjolski nogometaš i vratar Porta

Hrvatsku su na Forumu predstavljala dvojica hrvatskih nogometaša, Eldar Mešić i Vlaho Lučić, mlade nade zagrebačkog Dinama, koji su s ostalim predstavnicima iz svih krajeva svijeta podijelili svoje običaje i kulturu



MOSKVA Predstavnici čak 211 zemalja i regija sudjelovali su na Šestom Međunarodnom forumu prijateljstva, koji se održao u Rusiji u sklopu projekta Nogomet za prijateljstvo u organizaciji Gazproma, vodećeg partnera FIFA-e, UEFA-e i Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018.


Forum je održan u Moskvariumu, najvećem europskom oceanografskom centru u kojem su prisutni sudjelovali u prigodnom, velebnom programu.


Počasni gosti manifestacije na kojoj se raspravljalo o pitanjima promicanja vrijednosti prijateljstva, jednakosti, mira i poštovanja bili su predstavnici administracije predsjednika Ruske Federacije, Ruskog olimpijskog odbora, čelnici nogometnih saveza, kao i mnogobrojne nogometne zvijezde.




Mlade nogometaše na događanju u Moskvi pozdravio je glavni trener ruskog juniorskog tima Alexander Kerzhakov, sirijski nogometaš Firas Al- Khatib, kao i saudijski princ te administrativni direktor u tamošnjem nogometnom savezu Abdulrahman Bin Ibrahim Al-Sayyar.


Najveća zvijezda bio je Iker Casillas, španjolski nogometaš i vratar Porta.


„Izrazito sam zahvalan što sam prisustvovao ovom izvanrednom događanju koji spaja meni dvije najdraže stvari u životu: prijateljstvo i nogomet. Nogomet je sjajna platforma za društvene promjene kojima naš svijet može postati otvoreniji i tolerantniji“, izjavio je Iker Casillas.


Hrvatsku su na Forumu predstavljala dvojica hrvatskih nogometaša, Eldar Mešić i Vlaho Lučić, mlade nade zagrebačkog Dinama, koji su s ostalim predstavnicima iz svih krajeva svijeta podijelili svoje običaje i kulturu.



Na ovogodišnjem Forumu objavljen je i dobitnik glavne nagrade, Kup devet vrijednosti. Mladi sudionici odabrali su brazilsku reprezentaciju kao tim koji najbolje ispunjava  vrijednosti projekta Nogomet za prijateljstvo.


Nogomet za prijateljstvo međunarodni je društveno odgovorni projekt koji svake godine organizira kompanija Gazprom u okviru inicijative Gazprom for Children.


Ove godine, projekt je okupio 1.500 mladih igrača, novinara i trenera, dok je program pratilo više od 5.000 medijskih kuća.



Mladi 12-godišnji sudionici tijekom boravka u Moskvi sudjelovali su i u nogometnom turniru, a 32 timova prijateljstva imenovani su prema rijetkim životinjama.


Pobjedu je odnio tim kojeg su činili predstavnici Dominike, Kolumbije, Malavija, Svetog Kristofora i Nevisa, Benina i Konga.


Od 9. do 11. lipnja održan je i Međunarodni kamp prijateljstva gdje su pod vodstvom trenera i poznatih nogometaša održani treninzi koji su pomogli mladima da se međusobno upoznaju te pripreme za nogometni turnir.


Vrhunac projekta bilo je sudjelovanje mladih na otvorenju Svjetskog prvenstva u sportskoj areni Lužniki, koje su pratili zajedno s još 80 tisuća gledatelja.


 Mladi nogometaši i nogometašice kući se vratili puni lijepih uspomena, željni da i sljedeće godine sudjeluju u ovom projektu.