Nevrijeme

IZVANREDNO STANJE Uragan Lane se približava Havajima, na kojem već ima poplava i odrona

Hina

Reuters

Reuters

Guverner Havaja David Ige pozvao je stanovnike da osiguraju zalihe vode, hrane i lijekova. Desetak evakuacijskih centara otvoreno je u četvrtak kada je Trump pozvao Havajce da se pripreme na najgore.



Havaje u petak pogađaju snažni vjetrovi i obilne kiše kako se uragan Lane približava toj pacifičkoj saveznoj državi, uzrokujući obilne poplave i odrone tla.


Škole i uredi zatvoreni su, a stanovnici su potražili zaklon zbog oluje koja je u četvrtak smanjena na treću od pet kategorija.


Dok se uragan približavao otocima, donosio je obilne padaline i vjetrove od 200 kilometara na sat.


Predsjednik Donald Trump proglasio je izvanredno stanje za Havaje. Iako je jačina smanjena, situacija je i dalje »opasna«, objavio je na Twitteru meteorološki zavod.United Airlines otkazao je sve letove s otoka Mauia, drugog najvećeg u arhipelafu.

Na Velikom otoku u četvrtak je palo više od 30 cm kiše po četvornom metru.


Zbog odrona tla zatvorene su ceste, a na društvenim medijima objavljene su fotografije automobila zarobljenih u dubokoj vodi.


»Ljudi u panici toče gorivo u automobile i kanistere«, rekao je radnik na benzinskoj postaji na sjeveru otoka Oahu.


Upozorenje na uragan izdano je i za ostale otoke arhipelaga Maui, Molokai i Lanai


Guverner Havaja David Ige pozvao je stanovnike da osiguraju zalihe vode, hrane i lijekova. Desetak evakuacijskih centara otvoreno je u četvrtak kada je Trump pozvao Havajce da se pripreme na najgore.


U povijesti te američke savezne države, samo dvije oluje te snage došle su na 500 kilometara od otoga, kažu u zavodu. Uragani rijetko pogađaju središnji Pacifik, zbog jakih struja i uvjeta u oceanu. Takve oluje češće su na istoku SAD-a.


Prema meteorolozima, samo četiri oluje stigle su do Havaja od 1959. i samo dvije su dosegnule snagu uragana. Ranije ovoga mejseca uragan Hektor, oluja četvrte kategorije, također je prošla pored otočja, ali ne tako blizu kao Lane.


Havaji ovoga ljeta bilježe ozbiljne vuklanske erupcije. Lavu i pepeo od svibnja izbacuje vulkan Kilauea na Velikom otok