Krvavi petak

IS preuzeo odgovornost za napad u Maliju u kojem je poginulo 49 poginulih vojnika

Hina

Reuters

Reuters

"Vojnici kalifata su napali vojnu bazu u Indelimaneu, u pokrajini Menaki, u kojoj su stacionirane snage otpadničke malijske vojske", piše IS u priopćenjuogranka IS-a "Pokrajina zapadna Afrika" i u kojemu se govori o "sukobima u kojima su korištene različite vrste oružja"



BAMAKO Džihadistička skupina Islamska država (IS) preuzela je u subotu odgovornost za napad izveden dan ranije u kojemu je poginulo 49 malijskih vojnika na sjeveroistoku zemlje, što je jedan od najkrvavijih napada nakon džihadističke invazije na Mali u 2012.


“Vojnici kalifata su napali vojnu bazu u Indelimaneu, u pokrajini Menaki, u kojoj su stacionirane snage otpadničke malijske vojske”, piše IS u priopćenjuogranka IS-a “Pokrajina zapadna Afrika” i u kojemu se govori o “sukobima u kojima su korištene različite vrste oružja”.


Priopćenje, objavljeno na IS-ovoj mreži Telegramu, izlazi u javnost tjedan dana nakon pogibije vođe IS-a Abou Bakr al Baghdadija koji se u nedjelju raznio eksplozivom u američkoj akciji u Siriji.




Napad se dogodio rano u petak u vojnoj bazi u području Indelimane u sjevernom dijelu zemlje koji graniči s Nigerom, priopćila je vojska.


Uslijedio je nakon napada u kojemu je početkom listopada ubijeno 38 malijskih vojnika na dvama vojnim položajima. 


Nasilje i napadi česti su u središnjem i sjevernom dijelu Malija, osobito nakon vojnog udara 2012. godine kada su pobunjeničke grupe preuzele kontrolu nad regijom.


Vojne operacije francuskih i afričkih vojnih snaga, zajedno s naporima malijske vojske, rastjerali su militante i ponovno omogućili da vlada preuzme kontrolu nad tim područjem.


Unatoč potpisivanju raznih mirovnih sporazuma aktivnosti pobunjenika i vojne operacije se nastavljaju.