Hrvatski narodni sabor preuzima vlast nad hrvatima BiH

Hrvati bojkotiraju Federaciju BiH

Boris Pavelić

Hrvatski narodni sabor BiH pozvao županije s hrvatskom većinom u Federaciji BiH da »ne prihvaćaju odluke vlade Federacije BiH koje ugrožavaju interese hrvatskog naroda u BiH«



Hrvatski narodni sabor BiH (HNS) pozvao je županije s hrvatskom većinom u Federaciji BiH da »ne prihvaćaju i ospore odluke nelegalne i neustavne vlade Federacije BiH koje ugrožavaju interese hrvatskog naroda u BiH«.


Time je otvoren put konačnoj i potpunoj blokadi Federacije BiH, jer od deset županija u federaciji, Hrvati su u tri većina, a u dvije je gotovo podjednak broj Hrvata i Bošnjaka, i u obje te županije još nije formirana županijska vlast.


Neposredan povod pozivu što ga je u ponedjeljak uputio HNS jest odluka federalnog Ministarstva za pitanje branitelja da revidira i smanji davanja za ratne veterane.




HNS je rad toga ministarstva nazvao »nelegitimnim i neustavnim«, te pozvao županijske vlasti da pokrenu kaznene postupke protiv dužnosnika toga ministarstva.


Poziv na bojkot federalnih vlasti vrhunac je krize izazvane nakon što je koalicija SDP-a, SDA i HSP-a BiH prije pola godine formirala federalnu vladu bez pripadnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, za koje je glasala većina BiH Hrvata.


Kao reakciju na formiranje vlasti, dva HDZ-a obnovila su HNS, koji je 2001. pokušao uspostaviti treći, hrvatski entitet u BiH, ali je pokušaj propao, a njegovi su vođe kažnjeni.


Ovaj put,  poslušaju li županije poziv HNS-a na bojkot federalne vlasti, zasigurno nitko neće biti kažnjen, hrvatske će županije financijski propasti, a to će značiti i praktički raspad i blokadu Federacije BiH.


Nedavno je objavljeno da Hrvatski narodni sabor priprema Zakon o referendumu po uzoru na zakon izglasan u Republici Srpskoj (RS).


Taj bi zakon trebao poslužiti kao pravni temelj za izjašnjavanje Hrvata BiH o nepovjerenju federalnoj vladi.


Predstavnici HNS-a najavili su i da kane otvoriti predstavništvo u Bruxellesu. Sve su to potezi koje su vlasti RS već povukle, pa je očito da najutjecajniji političar HNS-a, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, oponaša djelovanje svojega koalicijskog partnera, Milorada Dodika, kako bi obojica stvorili i održali atmosferu neodrživosti BiH.