Haftar tvrdi da je zauzeo strateški važan grad Sirt, Turska šalje vojnike u Libiju

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



BENGAZI Vojska pod kontrolom generala Kalife Haftara rekla je u ponedjeljak da je zauzela strateški obalni grad Sirt, nakon brzog napredovanja kojemu su prethodili zračni udari.


Sirt je za Haftara, koji od travnja pokušava zauzeti sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Tripoli, značajan dobitak.


Taj je grad smješten otprilike u sredini libijske obale, a kontrolirale su ga snage lojalne Vladi nacionalnog jedinstva od 2016., kada su uz asistenciju američkih zračnih udara, oslobodili taj grad od Islamske države.




Haftarova Libijska nacionalna vojska (LNA) rekla je kako su zauzeli područja oko Sirta, uključujući zračnu bazu Al-Kardabija prije nego što su zauzeli središte grada.


“Vrhovni zapovjednik odlučio se za pomno planirani, preventivni udar te smo za manje od tri sata bili u srcu Sirta”, rekao je glasnogovornik Haftarove vojske Ahmed al-Mismari.


“Bila je to iznenadna, brza operacija”, rekao je, dodajući kako su napadu prethodili višesatni zračni udari.


Vojni izvor iz LNA kazao je kako su se provladine snage povukle prema Misrati.


“Možemo vidjeti LNA-ove konvoje izvan Sirta. Sada kontroliraju velik dio grada. Također čujemo pucnjavu”, rekao je ranije telefonski stanovnik Sirta za Reuters.


Vlada nacionalnog jedinstva za sada nije komentirala navod o padu Sirta.


U nedjelju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao kako je Turska počela slati vojnike u Libiju, koji bi trebali pomoći Vladi nacionalnog jedinstva, koju podupire i Katar, dok Haftara podupiru Francuska, Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati.


Sirt je bio posljednje uporište snaga lojalnih Muameru Gadafiju koji je svrgnut u pobuni 2011., a od tada nije uspostavljena snažna centralna vlast u Libiji.