Udar na predsjedničkog kandidata

Francois Fillon pod službenom istragom zbog zloporabe fondova

Hina

Reuters

Reuters



PARIZ Protiv predsjedničkog kandidata francuskih konzervativaca Francoisa Fillona u utorak je pokrenuta službena istraga zbog zloupotrebe fondova u nepostojećim poslovima, u skandalu u koji je upletena njegova žena, priopćio je ured tužitelja.


Šezdesettrogodišnji kandidat stavljen je pod službenu istragu pod sumnjom za zlouporabu javnih fondova, rekao je pravosudni izvor.


Fillonov odvjetnik nije bio dostupan za komentar. Bivši premijer, koji je tjednima opovrgavao bilo kakve zloupotrebe i govorio da je žrtva »progona«, najprije je rekao da će odgovoriti na poziv i pojaviti se pred istražnim sucima u srijedu a ne u utorak.




Po francuskom zakonu biti pod službenom istragom znači da postoje »ozbiljni ili dosljedni dokazi« za uključenost osumnjičenoga u kazneno djelo. To je korak prema suđenju, ali velik broj takvih istraga otpao je i nije završio u sudnici.


Fillonova kampanja ozbiljno je pogođena kad je izbio skandal nakon što je potkraj siječnja u satiričnom tjedniku Le Canard Enchaine objavljen tekst u kojem ga se optužuje da je platio svojoj ženi Penelopi stotine tisuća eura kao parlamentarnoj pomoćnici za posao koji možda nije obavljala.


Fillon je rekao da će ostati u predsjedničkoj utrci čak i ako bude pod službenom istragom.