Hellenic Shipyards i subvencije

Europski sud kaznio Grčku: Moraju platiti milijune eura jer su pomogli svom brodogradilištu

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Danas su presudili da Grčka krši obveze iz presude iz 2012. godine. Povrh kazne od deset milijuna eura Atena mora platiti po sedam milijuna eura za svakih šest mjeseci kašnjenja povrata pomoći.



LUXEMBOURG – Grčka mora platiti novčanu kaznu od deset milijuna eura zato što nije zatražila povrat nepropisne državne pomoći isplaćene brodogradilištu Hellenic Shipyards u vrijeme gospodarske krize, objavio je u srijedu Sud pravde Europske unije (ECJ).


Od 2008. godine Europska komisija traži od Grčke da osigura povrat više od 280 milijuna eura nepropisne državne pomoći isplaćene Hellenic Shipyardsu koji je već dugo u financijskim teškoćama.


U međuvremenu je ukupni iznos pomoći koji brodogradište mora vratiti premašio 600 milijuna eura, napominju suci.




Grčka je u početku tvrdila da bi povrat kompletnog iznosa mogao otjerati brodogradilište u stečaj i ugroziti vojne programe koje realizira paralelno gradnji komercijalnih brodova.


Godine 2012. ECJ je objavio prvu presudu kojom je utvrdio da Grčka nije ispunila svoje obveze povrata nepropisne pomoći.


Atena je naknadno optužila kompaniju za “opstrukciju” i “potpuni izostanak suradnje”, istaknuo je ECJ u današnjoj odluci. Prošle godine Grčka je protiv brodogradilišta pokrenula postupak prisilne naplate ali novac nije vraćen.


Zato su suci danas presudili da Grčka krši obveze iz presude iz 2012. godine. Povrh kazne od 10 milijuna eura Atena mora platiti po sedam milijuna eura za svakih šest mjeseci kašnjenja povrata pomoći.


Sud napominje da je uzeo u obzir “značajan” iznos pomoći koja nije vraćena i prekograničnu prirodu poslovanja brodograđevnog sektora, kao i razdoblje kašnjenja povrata.


Suci su uzeli u obzir i razmjere grčke ekonomske krize. Grčka je od međunarodnih zajmodavaca dobila ukupno 289 milijardi eura, podsjeća dpa.