Oštrije kazne

Europski parlament traži zabranu trgovine slonovačom i rogovima nosoroga u EU-u

Hina

Rezoluciju su zastupnici usvojili s 567 za, pet protiv i 39 suzdržanih glasova



Zastupnici u Europskom parlamentu su u rezoluciji usvojenoj u četvrtak zatražili potpunu zabranu trgovine slonovačom i rogovima nosoroga u EU-u te zajedničke sankcije na razini EU-a za trgovinu divljom faunom i florom, izvijestio je Europski parlament.


“Trgovina divljim vrstama je četvrta po veličini organizirana kriminalna aktivnost na planetu. Krajnje je vrijeme da postanemo doista ozbiljni glede tog pitanja”, rekla je izvjestiteljica Catherine Bearder, britanska zastupnica Saveza liberala i demokrata (ALDE). Njeno je izvješće odgovor na Akcijski plan EU-a Europske komisije. 


“Kazne za trgovinu divljom faunom i florom moraju biti vrlo oštre kako bi odražavale ozbiljnost tog zločina i moraju biti iste u cijelom EU-u”, dodala je. 




Rezoluciju su zastupnici usvojili s 567 za, pet protiv i 39 suzdržanih glasova.


Procjenjuje se da trgovina divljom faunom i florom u svijetu godišnje dostiže 20 milijardi eura, a posljednjih je godina rasla i postala jedna od najvećih i najprofitabilnijih oblika prekograničnog kriminala.


Izvješće poziva Europsku uniju i njene države članice da dosljedno provode postojeće zakonodavstvo i međunarodne sporazume, a zastupnici su zatražili i da se odmah uvede potpuna zabrana trgovine, uvoza bi izvoza proizvoda od bjelokosti i rogova nosoroga. Također su pozvali zemlje članice da uvedu odgovarajuće kazne za takvu trgovinu a Komisiju  da radi na ustanovljavanju zajedničkih pravila  za određivanje kaznenih djela i sankcija za trgovinu divljom faunom i florom.


EU također treba preispitati postojeće zakonodavstvo kako bi se zabranilo svako stavljanje na tržište, transport, kupovina ili posjedovanje divlje faune i flore koja je ilegalno prikupljena ili kupljena u trećim zemljama. Kako je trofejni lov pridonio velikom padu broja primjeraka određenih životinjskih vrsta, zastupnici traže da EU utvrdi odgovarajući pristup uvozu lovnih trofeja vrsta zaštićenih EU-ovom regulacijom trgovine divljim životinjama.


Zastupnici su istaknuli i da je trgovina divljom faunom i florom povezana s drugim oblicima organiziranog kriminala, poput pranja novca i financiranja milicija i terorističkih skupina, te zatražili od članica EU-a iskoriste sve odgovarajuće instrumente, uključujući i suradnju s financijskim sektorom, operaterima društvenih mreža, pretraživača i e-trgovina, da razotkriju takve veze.


Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u izradi ovoga izvješća kao izvjestiteljica u sjeni iz reda Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).


U održanoj raspravi, Petir je upozorila kako je nezakonita trgovina divljom florom i faunom jedna od najunosnijih vrsta organiziranog kriminala u svijetu, priopćio je ured zastupnice.


“U borbi protiv ilegalne trgovine divljim vrstama smatram važnim poduzimanje preventivnih mjera kako bi se ponuda ilegalno uhvaćenih divljih vrsta učinila što nedostupnijom našim građanima“, rekla je Petir  zauzevši se za pooštrenje mjera kontrole te razradu učinkovitih politika za borbu protiv potencijalnih nezakonitih aktivnosti na internetu.


“Za borbu protiv tog oblika organiziranog kriminala nadležnim tijelima je nužno osigurati dostatna sredstva i odgovarajuće administrativne kapacitete,“ rekla je Petir i nastavila kako sve uključene dionike treba odgovarajuće osposobiti ovisno o važnoj funkciji koju u toj borbi protiv kriminala obavljaju.


“Jednako važno, za uspjeh provedbe Akcijskog plana EU nužna je suradnja između država članica te ovo izvješće upravo vidim kao poticaj boljoj razmjeni informacija i povećanju udruženih napora kako bi se ilegalnoj trgovini divljim vrstama stalo na kraj“, kazala je Petir.


Petir je posebno pohvalila rad nevladinih udruga i podržala aktivnosti koje poduzimaju u borbi protiv nezakonite trgovine divljom faunom i florom, kako na području EU-a, tako i na području trećih zemalja iz kojih primjerci te divlje flore i faune dolaze na europsko tržište. 


Dok su zastupnici raspravljali o ovom izvješću 44 slona su ubijena, tj. svakih 15 minuta ubijen je jedan slon radi ilegalne trgovine bjelokosti, podsjeća ured zastupnice u priopćenju.