Turska

Erdogan pojačao napade na EU: ‘Bez oklijevanja ću odobriti smrtnu kaznu’

Hina

Reuters

Reuters



Turski predsjednik Tayyip Erdogan u nedjelju je pojačao napade na Europsku uniju rekavši da Turska mora ići vlastitim putem i obećao vratiti smrtnu kaznu ako je parlament odobri.


Erdogan, koji je prisustvovao svečanim komemoracijama u povodu godišnjice smrti 250 ljudi koji su stradali za vrijeme pokušaja državnog udara, optužio je Bruxelles da je napravio nered oko turskog višedesetljetnog pokušaja pridruživanja bloku.


Govorom ispred predsjedničke palače u Ankari u ranim satima u nedjelju završena je maratonska serija javnog pojavljivanja Erdogana u Ankari i Istanbulu u povodu obilježavanja godišnjice prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara.


»Jasno se vidi stajalište Europske unije … 54 godine su prošle i oni još uvijek rade nered oko toga«, rekao je navodeći neuspjeh EU-a da održi obećanje o svemu – od dogovora o vizama do pomoći sirijskim migrantima.»Riješit ćemo za sebe stvari, nema druge opcije«.

Erdogan je također rekao da će »bez oklijevanja« odobriti smrtnu kaznu, ako parlament izglasa da je se ponovno vrati – što je mjera kojom će se završiti turski pokušaj priključenja Uniji.


»Ne gledam što će reći Hans i George. Gledam što će reći Ahmet, Mehmet, Hasan, Husein, Ajse, Fatma i Hatice«, rekao je dok ga je pozdravljalo oduševljeno mnoštvo koje je mahalo zastavama.


Erdogan, najpopularniji turski političar ali i onaj koji je donio najviše podjela u nedavnoj turskoj povijesti, sebe smatra osloboditeljem pobožnih milijuna koji su desetljećima bili lišeni svojih prava zbog turske sekularne elite.


Predsjednik Europske komisije zatražio je u nedjelju od Turske da poštuje demokratske vrijednosti ako jednog dana želi ući u EU.


»Godinu dana nakon pokušaja puča ruka Europe ostaje pružena«, napisao je Jean-Claude Juncker u kolumni objavljenoj u nedjeljnom izdanju njemačkog dnevnika Bild, dok su pregovori oko prijama Turske u EU već nekoliko godina na mrtvoj točci.


No, u zamjenu je potrebno »da Turska jasno pokaže spremnost da bude europska te da joj je stvarno stalo do temeljnih europskih vrijednosti«, dodao je Juncker.


»Unija ljudskih prava, slobode tiska i pravne države nije, primjerice, u skladu sa zatvaranjem novinara u izolaciju koja traje mjesecima, bez podizanja optužnice«, dodao je predsjednik Komisije aludirajući na slučaj njemačko-turskog novinara Deniza Yucela kojega je Ankara optužila za podršku »terorizmu«.


Ankara je pokrenula čistke neviđenih razmjera protiv navodnih pobornika pokreta Fethullaha Gulena, klerika koji živi u SAD-u i kojeg vlasti optužuju da stoji iza puča, optužujući ih za sudjelovanje u pokušaju puča. Vlasti su zatvorile više od 50.000 ljudi, a otpustile iz državne službe njih više od 100.000.