Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
24. ožujka 2019.
Izborni promatrači:

Erdogan imao prednost na izborima

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. lipanj 2018. u 16:43 2018-06-25T16:43:08+02:00

Restrikcije temeljnih sloboda kojima smo svjedočili imale su utjecaj na ove izbore, rekao je Ignacio Sanchez Amor, koordinator promatrača OESS-a

Pretjerana medijska prokrivenost i izvanredno stanje  dali su prednost predsjedniku Redžepu Tayyipu Erdoganu na izborima u Turskoj, objavili su izborni promatrači.

"Trenutni predsjednik i njegova stranka su uživali pretjeranu prednost", stoji u zaključcima promatračke misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE). 

"Restrikcije temeljnih sloboda kojima smo svjedočili imale su utjecaj na ove izbore", rekao je Ignacio Sanchez Amor, koordinator promatrača OESS-a. Posebno je istaknuo ograničavanje slobode govora, medijskih sloboda i slobode okupljanja.

Osudio je i to što je dvojici njegovih promatrača zabranjen ulaz u zemlju. 

Usprkos tome, više od 300 promatrača priopćilo je kako su "glasači imali pravi izbor" na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Erdogan i njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) u nedjelju su pobijedili na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, nadvladavši oživljenu oporbu koja je proteklih tjedana postigla značajan napredak i izgledala sposobno za preokret, prenosi Reuters. 

Erdogan je osvojio 52,5 posto glasova u predsjedničkoj utrci, pošto je prebrojano više od 99 posto glasačkih listića. Njegova stranka AKP osvojila je 42,5 posto na parlamentarnim izborima, a ojačali su je njezini nacionalistički saveznici koji su premašili očekivanja i osvojili 11,1 posto i time vladajućoj koaliciji osigurali parlamentarnu većinu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown