Napad turskog predsjednika

Erdogan: ‘Izrael je teroristička država koja ubija djecu’

Hina

Reuters

Reuters

Turska i Izrael su lani normalizirali svoje veze, nakon diplomatske krize koju je 2010. potaknuo izraelski zračni napad na brod nevladine organizacije na putu u Gazu u kojemu je poginulo deset turskih aktivista



Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je u nedjelju Izrael »terorističkom državom« koja »ubija djecu«, dodavši da će se »svim sredstvima« boriti protiv američkog priznanja Jeruzalema kao prijestolnice židovske države.


»Palestina je nedužna žrtva (…) Što se tiče Izraela, on je teroristička država, da, teroristička!«, istaknuo je Erdogan u vatrenom govoru u Sivasu, u središtu Turske. »Nećemo prepustiti Jeruzalem na milost i nemilost državi koja ubija djecu«, dodao je.


Ove izjave dolaze nekoliko dana pošto je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem prijestolnicom Izraela, što je Ankara oštro osudila.Turski predsjednik koji je više puta dosad nazvao Jeruzalem »crvenom crtom za muslimane«, oštro je kritizirao tu odluku, rekavši da je ona za Ankaru »nevažeća«.

»Borit ćemo se do kraja svim sredstvima« protiv te odluke, dodao je turski predsjednik, podsjetivši da se u srijedu u Istanbulu održava susret na vrhu Organizacije za islamsku suradnju (OIC).




Na tom summitu ćemo »pokazati da primjena te mjere neće biti baš tako laka«, ustvrdio je Erdogan.


Američka odluka je potaknula nasilje u kojemu su poginula četvorica Palestinaca a desetci su ozlijeđeni. Izraelsko zrakoplovstvo je u petak bombardiralo Gazu, odgovarajući na raketiranje.


Dok je držao govor, iza Erdogana je bila fotografija dječaka, navodno Palestinca iz Hebrona, na okupiranoj Zapadnoj obali, kojeg osobe u odori, predstavljene kao izraelski vojnici, vode zavezanih očiju.


»Pogledajte kako ti teroristi vuku ovo četrnaestogodišnje dijete«, obrušio se turski predsjednik pokazujući na fotografiju čija autentičnost nije potvrđena.


Turska i Izrael su lani normalizirali svoje veze, nakon diplomatske krize koju je 2010. potaknuo izraelski zračni napad na brod nevladine organizacije na putu u Gazu u kojemu je poginulo deset turskih aktivista.