Teška situacija

Egzodus migranata uoči zime: U susjedstvu s Hrvatskom se ukidaju prihvatni centri?

Marin Smolčić

Prema podacima MUP-a BiH na tome širem području nedaleko od granice sa RH trenutno se nalazi oko 6.000 ljudi. Istodobno se Zoran Galić, voditelj pogranične policije u BiH, žali na činjenicu kako im za nadzor granice nedostaje najmanje 1.000 policajaca



BIHAĆ Približavanjem zime, sve veći pritisak ilegalnih migranata i novi migrantski val iz BiH prema Hrvatskoj primorali su Ujedinjene narode da svojom notom od naših susjeda zatraže promjene u smislu smještaja tih ljudi.


Dok vlasti BiH organizirano sprovode po 500 migranata u kolonama prema tzv. migrantskom naselju Vučjak na granici s Hrvatskom, UN je uputio hitan apel po kojemu traže ukidanje tog prihvatilišta i traženje alternativnih rješenja za rastući broj migranata u tom dijelu susjedne zemlje. Zato ovih dana vlasti Unsko-sanskog kantona užurbano obavljaju sastanke s vlasnicima prostora u kojima su smješteni migranti, kao i s vlastima u Sarajevu. Čini se, sa slabim rezultatima.


Operativna grupa za koordiniranje i nadzor migrantske krize na području USK za početak je zabranila odlazak i udaljavanje migranata iz kampa Miral u Velikoj Kladuši i Bira u Bihaću, osim za prijeke potrebe. U ova dva prihvatna centra migranti se više neće primati. U Miralu je smješteno 620 migranata, ali je njihova sudbina nakon 15. studenoga potpuno neizvjesna jer je vlasnik toga objekta Boris Horvat prekinuo ugovor s vlastima USK pa će od toga dana migranti biti na nekoj drugoj lokaciji ili prepušteni sami sebi.




Ovo potonje bi moglo značiti novi egzodus migranata. Podsjećamo kako je tzv. kamp Vučjak zapravo ledina na kojoj se do nedavno nalazila divlja deponija smeća. Bez ogrjeva, čvrstih objekata, struje i vode migranti koji ondje dočekuju zimu imat će velike probleme.


Prema podacima MUP-a BiH na tome širem području nedaleko od granice sa RH trenutno se nalazi oko 6.000 ljudi. Istodobno se Zoran Galić, voditelj pogranične policije u BiH, žali na činjenicu kako im za nadzor granice nedostaje najmanje 1.000 policajaca te da su od početka ove godine vratili 10.620 ilegalnih migranata pridošlih iz Srbije i Crne Gore.


Vlasnik objekta migrantskog centra Bira u Bihaću za sada se nije izjasnio o budućnosti migranata koji su tamo smješteni, ali bi prema tamošnjim medijima i on mogao raskinuti ugovor s lokalnim vlastima i uskoro zatražiti napuštanje tih objekata od strane migranata.


U oba slučaja vlasnici sadašnjih migrantskih prihvatilišta kao razloge prekida ugovora spominju devastaciju prostorija i objekata u kojima su migranti smješteni. Postavlja se pitanje gdje će uoči nadolazeće zime završiti migranti iz Vučjaka, Bire i Mirala?


Iz MUP-a RH za sada nema novih informacija, osim „klasike“ po kojoj je granica RH sigurna od ilegalnih prelazaka migranata. Ovo pak demantiraju učestale informacije građana s područja Like, Pounja i Gorskog Kotara koji svakodnevno susreću kolone migranata što su ilegalno ušli u Hrvatsku.