Procijep

EU kontra Trumpove Amerike: ‘Ostajemo predani sporazumu s Iranom’

Hina

Reuters

Reuters



Europska unija će se držati nuklearnog sporazuma s Iranom usprkos američkoj odluci da se iz njega povuče, te će osigurati da se ne vrate europske sankcije nad Teheranom koje su ukinute 2015. godine.


»Sve dok će Iran i dalje implementirati svoje obaveze povezane s nuklearnim pitanjem EU će ostati predana potpunoj i djelotvornoj implementaciji nuklearnog sporazuma«, istaknulo je 28 vlada EU-a u zajedničkom priopćenju.


»Ukidanje sankcija povezanih s nuklearnim oružjem je ključni dio sporazuma… EU ponavlja svoju predanost u osiguravanju da se to i dalje provodi«, dodaje se u priopćenju.




Trump je u utorak povukao SAD iz sporazuma te tako povećao rizik sukoba na Bliskom istoku, uznemirio europske saveznice i unio nesigurnost u svjetsku opskrbu naftom.


Objavio je da se Sjedinjene Države povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kako bi se spriječilo da Iran razvije nuklearnu bombu te da će odmah ponovno uvesti gospodarske sankcije Teheranu.


Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016., piše dpa.