Problemi sa zgradama

EU institucije muku muče s instalacijama: Uredi eurozastupnika ostali bez tople vode

Irena Frlan Gašparović

Reuters

Reuters

U dopisu koji je stigao na adrese eurozastupnika podsjeća se da je u travnju ove godine, zbog predostrožnosti, privremeno »zavrnuta« topla voda u uredima zastupnika u Bruxellesu i Strasbourgu jer je utvrđeno da ne ispunjava zadane parametre kvalitete. Otad se kvaliteta vode kontinuirano prati



ZAGREB – Europske institucije imaju sve više problema sa svojim zgradama: nakon što je u listopadu, zbog otrovnih plinova, evakuirana zgrada u Bruxellesu u kojoj se održavaju ministarski sastanci, zastupnici Europskog parlamenta ovog su tjedna obaviješteni da će, zbog starih instalacija, trajno ostati bez tople vode u svojim uredima.


U dopisu koji je stigao na adrese eurozastupnika podsjeća se da je u travnju ove godine, zbog predostrožnosti, privremeno »zavrnuta« topla voda u uredima zastupnika u Bruxellesu i Strasbourgu jer je utvrđeno da ne ispunjava zadane parametre kvalitete. Otad se kvaliteta vode kontinuirano prati.


Parlament je u međuvremenu dobio analizu koja je pokazala da su cijevi kojima stiže topla voda u sve lošijem stanju, među ostalim, »zbog njihove starosti«, izvijestio je eurozastupnike kolegij kvestora, tijela Europskog parlamenta koje je zaduženo za pitanja koja se tiču zastupnika i njihovih uvjeta rada. Zbog toga su na sastanku krajem listopada prihvatili preporuku da se dovod tople vode u uredima zastupnika zatvori zbog velikog zdravstvenog rizika. Portal Politico, koji je prvi pisao o ovom slučaju, navodi da u zastupničkim uredima obično postoji mali tuš i toalet, a neki imaju i čajnu kuhinju.




Zaposlenici Europskog parlamenta s kojima smo razgovarali ističu da isključivanje tople vode u uredima zastupnika i nije neki problem, jer im topla voda ne treba, a tuš-kabine zapravo nikad ne koriste. Puno je veći problem za popratne službe u Europskom parlamentu, poput kuhinje. Upravo se zato u dopisu koji smo dobili na uvid navodi da nadležne službe već pronalaze načina da osiguraju toplu vodu tamo gdje je neophodna, od kuhinje, preko medicinske službe, do, primjerice, frizera. Do siječnja sljedeće godine razmotrit će se i mogućnost da se na katovima gdje se nalaze zastupnički uredi instaliraju čajne kuhinje.


Europski parlament nije jedini koji ima problema s instalacijama. U listopadu je dva puta evakuirana zgrada »Europa« nakon što je, zbog kvara na ventilacijskom sustavu, nekolicini osoba u kuhinji pozlilo zbog otrovnih plinova. Zgrada, koja je prema procjenama koštala 320 milijuna eura, otvorena je u prosincu prošle godine. Zadnji summit europskih čelnika u listopadu trebao se također održati u toj zgradi, ali je nakon druge evakuacije odlučeno da se sastanak premijera preseli u susjednu, staru zgradu.