Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Afera Pirangate

EK podupire arbitražu, ali je otvorena i za druga rješenja ako se o tome dogovore Hrvatska i Slovenija

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 2. rujan 2015. u 20:13 2015-09-02T20:13:00+02:00

»Europska komisija podupire arbitražni postupak koji je u interesu pravne sigurnosti za obje strane i u interesu glatke i učinkovite primjene zakonodavsva EU-a. Mi smo naravno spremni podržati i neko drugo održivo bilateralno rješenje, ako se o tome dogovore dvije strane, koj bi vodilo u pravcu pravne sigurnosti glede definitivog rješevanja graničnog spora«, rečeno je Hini u uredu za odnose s javnošću Europske komisije

BRUXELLES – Europska komisija i dalje podržava arbitražu, ali je otvorena i za drugo održivo bilateralno rješenje ako se o tome dogovore Hrvatska i Slovenija, rečeno je u srijedu u Bruxellesu.
»Europska komisija podupire arbitražni postupak koji je u interesu pravne sigurnosti za obje strane i u interesu glatke i učinkovite primjene zakonodavsva EU-a. Mi smo naravno spremni podržati i neko drugo održivo bilateralno rješenje, ako se o tome dogovore dvije strane, koj bi vodilo u pravcu pravne sigurnosti glede definitivog rješevanja graničnog spora«, rečeno je Hini u uredu za odnose s javnošću Europske komisije.

U utorak su o tom pitanju razgovorali potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Nakon toga sastanka u Komisiji su rekli kako »potvrđuju potrebu da se pronađe rješenje za spor« i da »podupiru i potiču dijalog između dviju strana kako bi se pronašlo zajedničko rješenje«. Pri tome nisu uopće spominjali arbitražu.

Hrvatska se povukla iz arbitražnog postupka nakon što je u srpnju izbila afera koja je pokazala da su slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica pred Arbitražnim sudom Simona Drenik lobirali kod ostalih članova suda kako bi donijeli presudu u slovensku korist.

Hrvatsko je stajalište da je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran u tolikoj mjeri da Arbitražni sud u tom sporu više nije sposoban nepristrano odlučiti te da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ.

Komisija je u početku tvrdila da ne vidi »održive alternative arbitražnom procesu«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.