Mira Ricardel

Dvorske spletke: Melanija Trump ultimativno traži odlazak moćne Hrvatice iz Bijele kuće

Denis Romac

Foto Reuters

Foto Reuters

Navodno se spor između prve dame i Ricardel produbio za vrijeme nedavne afričke turneje prve dame, kada je Melanija Trump osjećala da joj Ricardel uskraćuje vladine resurse



WASHINGTON Američka prva dama Melanija Trump službeno je zatražila od predsjednika Donalda Trumpa da iz Bijele kuće otpusti Miru Ricardel, zamjenicu Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i najviše rangiranu dužnosnicu hrvatskog porijekla u američkoj administraciji. 


Riječ je o koraku koji je rijedak u američkoj politici i zasad nije posve jasno zašto Ricardel mora otići. Čini se da je ambiciozna Ricardel, koja je podrijetlom bosanska Hrvatica, jer njezina obitelj vuče korijene iz Breze, gradića u središnjoj Bosni, žrtva najnovije spletke na Trumpovom dvoru, iako se ona dosad pokazala iznimno vještom u takvim dvorskim spletkama, što ju je vjerojatno i dovelo na relativno visoku i utjecajnu poziciju u Bijeloj kući.


Produbljen spor


Glasnogovornica Melanije Trump zasad je samo potvrdila da njezina šefica smatra da Ricardel »ne zaslužuje više čast raditi u Bijeloj kući«. Reuters je objavio više detalja, pozivajući se na neslužbene izvore. Navodno se spor između prve dame i Ricardel produbio za vrijeme nedavne afričke turneje prve dame, kada je Melanija Trump osjećala da joj Ricardel uskraćuje vladine resurse. O čemu je točno riječ, nije jasno. CNN javlja da su se Melanija Trump i Mira Ricardel sukobili zbog rasporeda sjedenja tijekom turneje. Navodno je Ricardel bila u lošim odnosima s članovima Trumpove obitelji i mnogima u Vijeću za nacionalnu sigurnost, gdje je »nekako udaljila od sebe svakoga« osim Boltona, svog neposrednog šefa i vjerojatno najratobornijeg dužnosnika Trumpove administracije. Nedavni pokušaji da se spor smiri, prema Reutersovom izvoru, nisu urodili plodom.




Ricardel je protiv sebe vjerojatno imala i aktualnog ministra obrane Jima Mattisa, što ne iznenađuje ako znamo da je New York Times upravo Miru Ricardel nedavno doveo u neposrednu vezu s najavljenim Mattisovim odlaskom iz Trumpove administracije, iako se čini da će ona svoju dužnost ipak morati napustiti prije Mattisa.


Niz smjena


Odlazak Mire Ricardel samo je jedan u valu kadrovskih promjena nakon nedavnih kongresnih izbora, u kojima su republikanci zadržali kontrolu nad Senatom, tako da Trump neće imati problema pri potvrđivanju novih kadrova u svojoj administraciji. Najprije je na odlazak primoran ministar pravosuđa Jeff Sessions, a odlaze i ministrica za domovinsku sigurnost Kirstjen Nielsen i šef kabineta Bijele kuće John Kelly. Mira Ricardel rođena je u Americi. Njezin otac kao 16-godišnji mladić 1945. završio je na Bleiburgu. Sredinom pedesetih emigrirao je u Njemačku, gdje se ženi i seli u SAD, gdje dobiva sina Marka i kćer Miru.


Mira Ricardel odrasla je u Pasadeni u Kaliforniji. Diplomirala je vanjsku politiku na sveučilištu Georgetown u američkoj prijestolnici. Cijela njezina politička karijera povezana je s republikancima. Bila je savjetnica u uredu republikanskog senatora Boba Dolea, kada je svojim poznavanjem jezika i razumijevanjem balkanske krize pridonijela odluci o američkoj vojnoj intervenciji kojom je 1995. godine prekinuto krvoproliće u BiH. Tada je otvarala američka vrata brojnim hrvatskim delegacijama. Kasnije je bila pomoćnica kontroverznom ministru obrane Donaldu Rumsfeldu, koji je, baš kao i njezin sadašnji šef Bolton, bio jastreb i ratoboran političar, koji je više vjerovao u moć oružja nego diplomacije. Kasnije se vraća u privatni sektor, ali ostaje blisko povezana s državom, pogotovo s obrambenim sektorom.


Trumpa je podržavala još u kampanji kao savjetnica, nakon čega je pozvana i u Trumpov tranzicijski tim, u kojem je bila savjetnica za obrambeni sektor. Najprije je imenovana za zamjenicu ministra trgovine, a potom je Bolton, nakon što ga je Trump imenovao za savjetnika za nacionalnu sigurnost, poziva u Bijelu kuću.