Dell'Utriju 12 godina zatvora

Dugogodišnje kazne zatvora za povezanost talijanske države i sicilijanske mafije

Hina

Bivši Berlusconijev suradnik Marcello Dell'Utri, koji je već u zatvoru zbog suradnje s mafijom u jednom drugom slučaju, također je dobio 12 godina zatvora za isto kazneno djelo / Reuters

Bivši Berlusconijev suradnik Marcello Dell'Utri, koji je već u zatvoru zbog suradnje s mafijom u jednom drugom slučaju, također je dobio 12 godina zatvora za isto kazneno djelo / Reuters

Bivši šefovi policije, mafijaši i suradnik bivšeg premijera Silvija Berlusconija dobili su u petak dugogodišnje kazne zatvora na kraju velikog suđenja o mutnim poslovima između talijanske države i sicilijanske mafije



RIM Bivši šefovi policije, mafijaši i suradnik bivšeg premijera Silvija Berlusconija dobili su u petak dugogodišnje kazne zatvora na kraju velikog suđenja o mutnim poslovima između talijanske države i sicilijanske mafije.


Politički eksplozivan slučaj odnosi se na optužbe da su visoki talijanski dužnosnici i mafijaši ranih 1990-ih prisilili talijansku vladu da ublaži mjere borbe protiv mafije, a ona je zauzvrat prekinula bombaške napade.


Sud u Palermu presudio je da su bivši šefovi policije Mario Mori, Antonio Subranni i Giuseppe De Donno prijetili državnim institucijama i osudio ih na po 12 godina zatvora.




Bivši Berlusconijev suradnik Marcello Dell’Utri, koji je već u zatvoru zbog suradnje s mafijom u jednom drugom slučaju, također je dobio 12 godina zatvora za isto kazneno djelo, kao i Antonino Cina, mafijaš već osuđen za druge mafijaške zločine.


Leoluca Bagarella, visoki boss sicilijanske mafije koji se nalazi u zatvoru od 1995., dobio je 28 godina zatvora za isto kazneno djelo.


Suđenje je trajalo gotovo pet godina, a suci su o presudi vijećali gotovo pet dana.


Massimo Ciancimino, sin gradonačelnika Palerma, dobio je osam godina zatvora zbog suradnje s mafijom i klevete, dok je bivši ministar unutarnjih poslova Nicola Mancino, kojem se sudilo zbog krivokletstva, oslobođen optužbi.


Optuženici imaju pravo na žalbu.


Bivši ministar Calogero Mannino, koji je također bio optužen da je prijetio vladinim institucijama, oslobođen je optužbi u procesu okončanom 2015.