SAD

Donald Trump najavio veto na rezoluciju koja bi blokirala izvanredno stanje

Hina

Reuters

Reuters



Američki predsjednik Donald Trump kazao je u petak kako će uložiti veto na rezoluciju koja bi blokirala njegovo proglašenje izvanrednog stanja.


Trump je proglasio izvanredno stanje prošli tjedan nakon što Kongres nije odobrio 5.7 milijardi dolara potrebnih ove godine za izgradnju zida na granici s Meksikom, jednog od njegovih ključnih obećanja.


Zastupnički dom, koji kontroliraju demokrati, ranije je u petak predstavio rezoluciju kojom želi blokirati odluku američkog predsjednika, a o kojoj bi se trebalo glasati u utorak.




Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi kazala je da zastupnici time žele zaštititi američki ustav.


»Predsjednikovo proglašenje (izvanrednog stanja) očito krši isključivu ovlast Kongresa da ima kontrolu nad proračunom«, rekla je.


Ukoliko odluka bude izglasana u oba doma, Kongres treba dvotrećinsku većinu kako bi nadjačao predsjednički veto.


Američki je predsjednik novinarima u Bijeloj kući također kazao kako njegova odluka o zadržavanju manjeg broja američkih snaga u Siriji nije proturječna njegovoj najavi iz prosinca u kojoj je obećao povlačenje 2000 vojnika koji služe u toj zemlji.


Trump je odlučio ostaviti 400 američkih vojnika u Siriji, raspoređenih između sigurne zone duž sjeveroistočne granice s Turskom i američke vojne baze Tanf, u blizini granice s Irakom i Jordanom.


Što se tiče američkih snaga u Južnoj Koreji, Trump je rekao kako njihovo smanjivanje neće biti jedna od tema nadolazećeg razgovora sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom u Vijetnamu.


»To nije jedan od elemenata na stolu«, rekao je Trump u odgovoru na novinarsko pitanje. Oko 28.500 američkih vojnika nalazi se trenutno u Sjevernoj Koreji.Američki je predsjednik rekao kako će, ukoliko uoči pomake u pregovorima s Kinom, biti sklon pomicanju pregovora iza krajnjeg roka zakazanog za 1. ožujka, čime je sugerirao kako je vjerojatno da će dvije najveće svjetske ekonomije postići sporazum.

Washington i Peking sudjeluju u pregovorima kojima se žele umanjiti trgovinske napetosti uoči krajnjeg roka, nakon kojega su Sjedinjene Države namjeravale povećati carine na kineski uvoz s 10 na 25 posto.


No američki je predsjednik objasnio novinarima u svome obraćanju u Ovalnom uredu kako je zbog pomaka u razgovorima ovotjedna runda pregovora produljena. Dodao je kako carine, ukoliko dvije zemlje postignu sporazum, neće biti povišene.


Trump je kazao kako uskoro očekuje susret s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, vjerojatno u ožujku u Mar-a-Lagu, gdje bi dvojica lidera trebala donijeti najvažnije trgovinske odluke, iako je ostavio otvorenom mogućnost da kineski predsjednik neće ispuniti sve uvjete.


Trump je novinarima govorio i o odnosu SAD-a s Pakistanom koji je puno bolji u posljednje vrijeme, te bi, po riječima američkog predsjednika, uskoro možda moglo doći i do nekog susreta.


Američki posrednici kažu da Pakistan može odigrati važnu ulogu u pregovorima o miru s Afganistanom zbog svojih veza s talibanima.