Nikola Špirić

Dodikovom najbližem suradniku zabranjen ulazak u SAD zbog korupcije

Hina

Reuters

Reuters

Dodik je na ratnoj nozi s američkom administracijom praktično već puno desetljeće i svo to vrijeme američki veleposlanici u BiH drže ga u svojevrsnoj izolaciji jer odbijaju svaku komunikaciju s njim



Sankcije što ih je američki State Department u ponedjeljak uveo Nikoli Špiriću, jednom od najbližih suradnika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, njih su dvojica protumačili kao izravno miješanje američke vlade u izborni proces odnosno kampanju koja prethodi izborima što će se u Bosni i Hercegovini održati 7. listopada.


Špirić, koji obnaša dužnost potpredsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke kojom neprikosnoveno upravlja Dodik, kažnjen je zabranom ulaska u Sjedinjene Države odlukom koju je donio američki državni tajnik Mike Pompeo. Ta je odluka obrazložena konstatacijom kako je Špirić kao zastupnik u aktualnom sazivu Zastupničkog doma parlamenta BiH bio umiješan »u ozbiljnu korupciju«, odnosno kako je tu poziciju zlorabio za stjecanje osobne dobiti.


Kazna zabrane ulaska u SAD izrečena je i njegovoj supruzi Nadi, kćeri Jovani te sinu Aleksandru koji je zaposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i prema dostupnim informacijama raspoređen na dužnost u veleposlanstvu BiH u Beogradu upravo zahvaljujući Špirićevoj intervenciji.




Špirića je odluka američke vlade da ga stavi na »crnu listu« iznenadila, a nakon nekoliko sati rekao je za medije pod kontrolom Dodikove vlasti kako ga to zapravo čini ponosnim.


»Ponosan sam jer je i ovime pokazano koliko smetam svima onima koji žele loše mojoj Republici Srpskoj i mom srpskom narodu«, kazao je Špirić u izjavi za entitetsku novinsku agenciju Srna.


Za sve je okrivio američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack iznoseći ocjenu kako se ona ovim »potezom očajnika« 28 dana prije provedbe izbora pokušava umiješati u izborni proces i pomoći oporbenom bloku u RS predvođenom Srpskom demokratskom strankom (SDS).


Tvrdi kako za 40 godina javnog djelovanja ništa loše nije učinio te dodaje kako je svo vrijeme bio dostupan istražnim tijelima i pravosuđu u BiH.


Špirićev stranački šef Dodik, kojega je američka administracija sankcionirala još u siječnju 2017. godine označivši ga osobom koja predstavlja prijetnju provedbi Daytonskog sporazuma, također je ustvrdio je kako su kaznene mjere koje su sada uvedene i njegovom bliskom suradniku zapravo osobna gesta američke veleposlanice u BiH.


Nazvao ju je »Soroševom veleposlanicom« izrazivši zadovoljstvo činjenicom da ona uskoro odlazi iz BiH jer joj istječe redoviti mandat.


»Moram reći da ovo vidim kao posljednji trzaj odlazećeg Soroševog veleposlanika po već viđenom scenariju«, kazao je Dodik dodajući kako ga to neće omesti u kampanji te kako je siguran u pobjedu svog SNSD-a na listopadskim izborima.


Dodik je na ratnoj nozi s američkom administracijom praktično već puno desetljeće i svo to vrijeme američki veleposlanici u BiH drže ga u svojevrsnoj izolaciji jer odbijaju svaku komunikaciju s njim.


Što je konkretno povod da se popisu nepoželjnih za SAD nađe i njegov suradnik Špirić iz State Departmenta nisu objavili, no mediji u BiH odavno ističu činjenicu kako je ovaj političar, koji je do sada promijenio pet stranaka počevši karijeru 1993. godine među Šešeljevim radikalima, svoje pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti iskoristio kako bi dramatično povećao svoje bogatstvo.


Posljednja afera koja ga je pratila bila je ona vezana za kupnju stana u Beču vrijednog 400 tisuća eura. Kupio ga je 2008. godine na ime svoje kćeri Jovane u vrijeme kada je obnašao dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Taj je slučaj istraživalo Tužiteljstvo BiH no nikakva optužnica nije podignuta.


»On je u politici isključivo iz materijalne koristi«, izjavio je ranije ove godine ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je Špirića opisao kao »najveću političku prostitutku« u BiH.