Sastanak u Ovalnom uredu

‘Dobro ste obavili posao u vezi imigracije’: Trump oduševljen Orbanom, kaže da su jako slični

Hina

Reuters

Reuters

Trump je dodao da je Viktor Orban »očito pomalo kontroverzan poput mene, ali nije važno« i zatim se usredotočio na njihovo zajedničko stajalište, borbu protiv ilegalne imigracije



Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u ponedjeljak djelovanje mađarskog premijera Viktora Orbana kojeg je primio u Bijeloj kući mađarskog konzervativnog čelnika pohvalivši njegove napore u borbi protiv ilegalne imigracije.


»Dobro ste obavili posao i zajamčili sigurnost vaše zemlje«, rekao je američki predsjednik na početku susreta u Ovalnom uredu.


»To je tvrdi, ali čovjek kojeg poštuju« svuda u Europi, dodao je. Orban je poznat po svojim euroskeptičnim stajalištima i kritici »liberalnih« demokracija.




Trump je dodao da je Viktor Orban »očito pomalo kontroverzan poput mene, ali nije važno« i zatim se usredotočio na njihovo zajedničko stajalište, borbu protiv ilegalne imigracije.


»Učinili ste dobru stvar u vezi imigracije, mnogi to misle«, jamčio mu je Trump i dodao da su »strašni« problemi s kojima je Europa suočena nastali zbog drugačijih izbora od onoga mađarskog šefa vlade, u aluziji na njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je otvorila granice migrantima 2015.


Ovaj susret s američkim predsjednikom koji često kritizira Europsku uniju, prilika je za Orbana manje od dva tjedna prije europskih izbora na kojima se očekuje proboj suverenista i populista.


U rujnu je Orban istaknuo da je Donald Trump, nakon govora protiv globalizacije na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, »ikona« suverenističkog pokreta.